Voće koje podstiče gubitak kilograma

Ponekad imamo samo nekoliko kilograma viška za izgubiti, ali umjesto da se okrenemo brzinskoj dijeti, pomoći bi moglo voće.

Prirodno slatko i bogato vitaminima, mineralima i zasitnim vlaknima, voće je put kojim možete krenuti do gubitka kilograma. Eat This piše o pet ukusnih opcija koje mogu pomoći u suzbijanju gladi kako se ne biste prejeli.

Banane

Banane su prilično zasitne, pogotovo ako jednu narežete na komad tosta od cjelovite pšenice s maslacem od kikirikija. Međutim, znajte da kad pojedete bananu, nećete pretjerati s kalorijama jer jedna ima samo 112 kalorija. Osim toga, ovaj komad voća sadrži 3 grama vlakana koja mogu poboljšati osjećaj sitosti.

Jabuke

Jedna srednja jabuka sadrži nešto više od 100 kalorija i gotovo 5 grama vlakana, što znači da bi jedenje jedne dnevno takođe moglo pomoći u gubljenju viška kilograma. Jabuke su dobar izvor topivih vlakana, a istraživanja su pokazala da ova vrsta vlakana može pomoći u smanjenju masnoće na trbuhu. Na primjer, jedno istraživanje iz 2012. otkrilo je da je porast dnevnih topivih vlakana za 10 grama povezan sa smanjenim rizikom od dobivanja na trbušnoj masti od 3,7%.

Marakuja

Ako tražite niskokalorično voće, ne tražite dalje od marakuje. Bogato vitaminima A i C, ovo sićušno voće ima samo 18 kalorija, što znači da biste mogli pojesti pet i dalje biti ispod granice od 100 kalorija. Marakuja porijeklom iz Južne Amerike sadrži piceatannol, spoj koji može poboljšati krvni pritisak i povećati osjetljivost na inzulin, što je ključno za mršavljenje.

Grejp

Ovo gorko voće može vam pomoći da skinete nekoliko neželjenih kilograma, sve dok mu ne dodajete šećer. Polovina grejpa sadrži samo 65 kalorija, a iako to ne zvuči zasitno, jedno istraživanje pokazalo je da su oni koji su jeli grejp ili pili sok od grejpa prije jela pojeli manje kalorija, a također su doživjeli pad od 7,1% u težini.

Narandže

I posljednje, ali ne najmanje važno, narandža sadrži 72 kalorije i gotovo 4 grama vlakana. Ovo voće nije samo aromatično – pakovano je u topivim vlaknima za koja je poznato da pomažu u smanjenju apetita. Zapravo je jedno istraživanje pokazalo da topiva vlakna mogu pomoći u suzbijanju visine  hormona gladi koje proizvodi tijelo, piše Eat This.

 

Izvor i  foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić