Imaju velike pogodnosti za zdravlje: Zašto je dobro jesti tri urme dnevno?

Urma je odličan dodatak svakom obroku.

Urme su voće koje se mnogo koristi u različitim dijelovima svijeta i važan su dio ishrane u arapskim zemljama.

Proizvode se u trideset pet različitih zemalja na oko 2,9 miliona hektara.

Posebno su značajne za vegetarijance, jer sadrže neke organizmu važne stvari, koje ne možemo tako lako pronaći u namirnicama biljnog porijekla, kao sto su vitamini B6, selen, vlakna, magnezijum, bakar, kalijum i mangan...

Najčešće se jedu osušene, no to ne čini neku razliku - pogodnosti za zdravlje ostaju iste!

Ovaj moćan antioksidans, kažu, jača imunitet, dobro djeluje na kardiovaskularna oboljenja i štiti od infekcija. Selen iz urmi je takođe i stimulator štitne.

Sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao "hrana za mozak". Iz tog razloga se urme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Urme mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Urme sadrže elementarni hlor koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela urma sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Takođe, dobar izvor natrijuma, magnezijuma, kalcijuma i gvožđa.

Bogat su izvor gvožđa, te je njihova svakodnevna konzumacija odlična preventiva anemije – 100 grama urmi sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti gvožđa.

Redovno unošenje ove voćke pomaže i pri konstipaciji, obzirom na visok nivo vlakana koja pomažu probavi. One su i antiupalne, pomažu u stanjima poput artritisa, kardiovaskularnih bolesti, prevenciji kod moždanog udara, pa se čak i savjetuju od Alzheimerove bolesti.

Za trudnice su odlična hrana, koja pomaže u pripremi za porođaj, jer pomaže da tijelo dobije sve potrebne nutrijente. Ujedno, odlične su i za gubljenje kilograma, probleme sa impotencijom i anemijom.

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru.

Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2 ili 3 urme i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišom, a uživaćete u nevjerovatnom slatkom ukusu, koji se ne može porediti sa ukusom industrijskih slatkiša. Od urmi se može napraviti zdravi namaz,a mogu poslužiti kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić