UKUSI koji čuvaju liniju: Niskokalorični dodaci koji će svaki obrok učiniti LJEPŠIM

Sok od limuna i od pomoranže, krastavac i svježi začini...

Dodavanje limunovog soka je odličan način da začinite jelo. Najčešće se dodaje salatama i jelima sa mesom, ali ako volite kiseli ukus, kombinujte ga sa povrćem ili tjesteninom. Kašika limunovog soka sadrži samo četiri kalorije.

Postoje i drugi, niskokalorični dodaci koje možete da dodate u obroke i da im poboljšate ukus, a da ne ugrozite liniju.

Krastavac

Kriške svježeg krastavca obogatiće ukus salate sa tjesteninama, mesom ili ribom, a može se koristiti i za aromatizaciju vode. Jedna kriška sadrži samo jednu kaloriju.

Sok od pomorandže

Idealan je kao osnova za prelivanje salata, ali i kao gurmanski dodatak u slatkim i slanim kombinacijama sa mesom. Sok od pomorandže je pristupačan začin koji sadrži samo sedam kalorija po kašičici soka.

Salsa

Domaća salsa od paradajza i ljute paprike odličan je dodatak varivima, jelima sa sosovima od mesa i egzotičnim kombinacijama. Možete ga dodati mesu ili staviti na kokice umjesto soli i putera. Sadrži oko pet kalorija po kašičici.

Svježi začini

Jedan od najlakših načina za popravljanje ukusa hrani je dodavanje svježih ili suvih začina. Možete ih dodati bukvalno u bilo koje jelo - obogatiće ukus, a neće vas ugojiti. Primiera radi, origano i ruzmarin imaju zanemarljiv broj kalorija - manje od tri na supenu kašiku.

Kari

Ovaj popularni indijski začin možete posuti po prženom povrću ili ga dodati jelima sa pirinčem, a odlično se slaže i sa tofuom, dinstanim mesom i povrćem. Kari sadrži samo sedam kalorija po kašičici i daje jelu intenzivan ukus.

Đumbir

Svježi đumbir možete narendati i kao takav idealan je dodatak svim vrstama salata, a ako ga isiječete na tračice i kratko dinstate može se koristiti u marinadama ili rižotu. Supena kašika đumbira sadrži samo dvije kalorije.

Luk

Da biste jela od povrća, mesa i ribe, kao i sosovi i čorbe dobili bogat i intenzivan ukus, dodajte im malo crnog ili bijelog luka, najbolje u svježem stanju. Supena kašika bijelog ili crnog luka sadrži u prosjeku oko devet kalorija.

Kim

Ovaj začin se najčešće dodaje varivima ili jelima od mesa. Odličan je u kombinaciji sa piletinom, ali možete ga dodati i u jogurt, a jedna kašičica sadrži samo tri kalorije.

Čaj

Listove zelenog čaja možete dodati u pileću marinadu, a vaš omiljeni čaj odlično će se uklopiti i u poslastice, jer će im dati puniji ukus. Kafena kašičica listova zelenog čaja sadrži samo jednu kaloriju.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković