6 činjenica o anemiji koje morate znati

Anemija je jedno od najčešćih "medicinskih stanja". Može se pojaviti "samostalno" ili, češće, uz brojne druge bolesti!

Anemija se definiše kao stanje smanjenog broja crvenih krvnih zrna (eritrocita) u perifernoj krvi. Puno se češće koristi određivanje pigmenta u crvenim krvnim ćelijama, hemoglobina koji služi kao glavni prenosilac kiseonika u krvi čiji je nivo u anemiji snižen. Valja naglasiti, da sve hronične upalne bolesti mogu uzrokovati posljedice slične anemiji zbog manjka željeza.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije u Evropi 19,3 % djece u dobi od 6 do 59 mjeseci i 20,1 % žena reproduktivne dobi ima anemiju, uglavnom blagu.

Kao i za većinu bolesti tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični faktori. Na primjer, osobe s hroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.

OVO JE 6 ČINJENICA KOJE NISTE ZNALI O ANEMIJI

#1 Anemija je jedna od najčešćih bolesti u medicini koja pogađa oko 30 posto stanovništva, a preko 50 posto njih ima za uzrok nedostatak željeza.

#2 Slabost, malaksalost, pospanost, omaglice, vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima te lupanje srca su najčešći simptomi anemije.

#3 Osobe s hroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.

#4 Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može potaknuti promjene u krvi koje rezultiraju anemijom.

#5 Ako ne paze da unose dovoljno željeza i vitamina B12 , vegetarijanci i vegani češće su anemični zbog specifične ishrane.

#6 Opterećenje željezom nastaje kada unos željeza premašuje mogućnosti fiziološkog “skladištenja” te se ono se nakuplja u tijelu (jetri, srcu, gušterači, slezeni, koži, zglobovima i žlijezdama), a tokom godina skladišteno željezo može uzrokovati zatajenje tih organa i hronične bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca, pojasnila je Antica Duletić – Načinović, specijalistkinja hematologije.

 

Izvor i foto:Ljepota i zdravlje

Tekst objavila: Jasminka Mulić