Zašto biste ujutro trebali popiti kašičicu maslinovog ulja

Većina nas koristi maslinovo ulje kao ulje za kuvanje ili kao umak za različita jela, ali zapravo će vam njegovo pijenje osigurati maksimalnu korist.

Poznato je po svojim pozitivnim učincima na srce, ali to nije jedina dobrobit koju može učiniti za vaše tijelo.

Ideja da popijete kašicicu ulja na prazan želudac možda ne zvuči privlačno, ali vrijedi pokušati jer postoji cijeli niz prednosti i gotovo nevjerovatnih učinaka na vaš organizam.

  1. Transformiše vašu kožu

Maslinovo ulje je bitan sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, a vašoj koži može koristiti i kao dio prehrane. Smanjuje crvenilo i otekline, a mnogi vjeruju i da će vaše lice zahvaljujući ispijanju maslinovog ulja duže ostati bez bora. Osim toga, ima moćna antibakterijska svojstva i služi kao prirodni dezinficijens.

  1. Može vam pomoći da izgubite kilograme

Mnoga su istraživanja pokazala da pridržavanje mediteranske prehrane bogate maslinovim uljem pozitivno utiče na tjelesnu težinu. Više od 180 ljudi učestvovalo je u trogodišnjem istraživanju koje je pokazalo da im je jedenje maslinovog ulja pomoglo u gubitku kilograma.

  1. To je dobro za vaš mozak

Redovno jedenje maslinovog ulja pomaže u uklanjanju nakupljanja naslaga unutar moždanih stanica. Ovi plakovi mogu uzrokovati Alchajmerovu bolest, najčešću mentalnu bolest na svijetu, piše Bright Side.

  1. Podržava zdravlje kostiju

Elementi koji se u tragovima nalaze u maslinovom ulju mogu koristiti ljudima koji pate od reumatoidnog artritisa. Naime, spojevi pronađeni u ekstra djevičanskom maslinovom ulju poboljšavaju čvrstoću stiska, smanjuju bolove u zglobovima i jutarnju ukočenost uzrokovanu artritisom.

  1. Smanjuje upalu

Obogaćivanje prehrane maslinovim uljem i drugom hranom s omega-3 masnim kiselinama smanjuje upalu u tijelu. To, pak, može pomoći u sprječavanju ili liječenju različitih stanja kože uzrokovanih upalom.

  1. Dobro je za crijeva

Neke vrste bakterija koje žive u vašem želucu mogu izazvati čir na želucu. Dokazano je da se maslinovo ulje bori protiv štetnih bakterija, od kojih su neke otporne na antibiotike. Samo 30 grama ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno može ubiti štetne bakterije već za 14 dana.

  1. Šećer u krvi

Ekstra djevičansko maslinovo ulje moglo bi biti tajna smanjenja glukoze u krvi. Ono štiti vaše tijelo od dijabetesa tipa 2 i može smanjiti rizik za preko 40 odsto.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić