Pustite djecu da uče na svojim greškama

Ako nisi iskusio neuspjeh, nikada nećeš uspjeti – rečenica je toliko istinita, ali većina nas se ipak plaši neuspjeha bez obzira na to što na kraju iz njih možemo dosta naučiti.

Stoga, treba dozvoliti sebi da napravimo greške i doživimo neuspjeh i iz svega toga izvući najbolje. Ali, to treba dozvoliti i djeci.

Odabir drugara

Skoro svako dijete ima drugara ili drugaricu za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak ne bi trebalo da se previše miješaju u njihov izbor.

Djeca, pogotovo srednjoškolskog uzrasta “isprobavaju” prijatelje baš kao što isprobavaju razne karakteristike u potrazi za sopstvenim identitetom.

Na taj način uče ne samo o prijateljstvima nego i o različitim ličnostima i profilima ljudi.

Sportska i druga takmičenja

Takmičarske događaje u kojima učestvuju njihova djeca mama i tata trebalo bi doživljavati kao da su djeci baka i deka, a ne roditelji, savjetuju stručnjaci.

Šta to znači?

Baka i deka obično samo žele da vide unuka kako nastupa i učestvuje u takmičenju, dok su roditelji uključeni i u dječji uspjeh.

Ako uvijek očekuju od djeteta najbolje rezultate, stvoriće preveliki pritisak na dijete i opterećivati ga do te mjere da će izostati zabava i iskustvo učenja.

Kućni poslovi

Dijete nekad mora učiti iz svog iskustva i iz svojih grešaka. Na primjer, ako nije pravilno napunilo mašinu za sudove, posuđe koje se nije dobro opralo moraće oprati na ruke.

Ako dijete nije pokupilo svoj prljav veš i stavilo ga na odgovarajuće mjesto, nego je u školu otišlo u prljavoj majici, vjerovatno da će drugi put postupiti ispravno.

Domaći zadatak

Učenje i ocjene koje dijete dobija u školi su važni i roditelj mora jasno objasniti šta se od njega očekuje, pa ga podsticati na pisanje domaćih zadataka u roku.

Ipak, djetetu treba dozvoliti da ima barem djelimičnu kontrolu nad svojim školskim dužnostima i ne ”gnjaviti” ga stalno sa očekivanjima.

Ako ne uradi domaći zadatak ili ne nauči gradivo, moraće samo da snosi posledice u školi.

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić