Umjetničko djelo: Adidas predstavio patike od porcelana

Njemačka kompanija “Adidas” udružila se sa vrhunskim slikarima odnosno proizvođačem porcelana “Meissen” kako bi napravila jedinstveni par porcelansko kožnih patika.

Ovog mjeseca kompanija Adidas je predstavila svjetskoj javnosti ekstremno šarene porcelansko kožne patike na kojima radi sa njemačkom porcelanskom markom “Meissen” više od godinu dana.

“Adidas” je stvorio jedinstvene patike koje se više kvalifikuju kao umjetničko djelo nego što je obuća namijenjena za nošenje. Ovaj jedinstveni porcelanski par patika sadrži desetine ručno oslikanih živopisnih dezena, kao i razne “porcelnaske” elemente.

Dizajn “Adidas porcelanskh patika” je inspirisan čuvenom Meissen Krater vazom iz 1856, koja je poznata po velikoj količini boja, šara i motiva. Ove patike su oslikali vrhunski porcelanski slikari koji oslikavaju i porcelan.

Na aukciiji u Sotebiju se očekuje da će se ovaj živopisno oslikan par patika prodati za preko milion dolara. Ovom orginalnom paru patika bilo je potrebno šest mjeseci da se sastavi, krećući se između sjedišta dvije kompanije.

Vrhunske šare ručno su oslikala četiri vrhunska slikara (porcelana) u tri odvojena odjeljenja, sa 15 od 130 šarenih porcelanskih uzoraka kojima kompanija ukrašava svoje proizvode.

Sav prihod koji se ostvari na aukciji, će ići muzeju u Bruklinu za finansiranje umjetničkog programa koji će lokalnoj omladini omogućiti pristup umjetnosti.

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić