Pita sa prazilukom i pirinčem

Za vašu bogatu prazničnu trpezu.

Sastojci za kore:

600 g glatkog brašna

1 kašikica soli

4 kašike ulja

oko 4 dcl mlake vode

Sastojci za fil:

3 struka praziluka

1 čaša (od 2dcl) pirinča

po potrebi

so po potrebi

ulje po potrebi

mljeveni biber

2 jaja

2 kašike kisjele pavlake

Priprema fila:

Tri struka praziluka isjeckamo. Sjeckani praziluk pržimo na 4- 5 kašika ulja, pa dodamo soli po ukusu i mljevenog bibera. U posudu stavimo 2-3 kašike ulja, dobro zagrijemo dodamo opran i dobro ocijeđen pirinač, promiješamo dodamo 2 čaše od 2dcl vrele vode, poklopimo i sve kuvamo na tihoj vatri dok pirinač ne upije tečnost, i ostavimo da se ohladi. Kad se ohladi pomiješamo sa prazilukom, dodamo 2 jaja i 2 kašike kisjele pavlake.

Priprema kora:

U posudu staviti brašno, so i postepeno dodavati mlaku vodu i ulje i umijesiti tijesto rukama, toliko da se ne lijepi za ruke.

Tijesto stavimo na pobrašnjenu površinu, nek stane 5-6 minuta i tada ga izraditi, tako što tijesto bacate desetak puta na radnu površinu, opet tijesto da stane 2-3 minuta (može i više) i opet ga bacati desetak puta.

Tako je tijesto lepo izrađeno i ljepše se razvlači, podijeliti ga na dva dijela, razvući u krugove širine većeg tanjira, pouljiti površine kruga i ostaviti tijesto da odmara od 45 -60 minuta. Uzimati krugove, rukama razvlačimo tijesto u veliku jufku, zadebljale krajeve jufke odsiječemo nožem, pouljimo razvučeno tijesto, stavimo fil i urolamo jufku sa obadvije strane, siječemo jufku dužine pleha i ređamo u pleh. Tako uradimo i sa drugim krugom tijesta. Pečemo pitu na 200 C dok se lijepo ne ispeče i porumeni.

Prijatno!

 

 Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić