Make up tips: Greške koje trebate izbjegavati pri šminkanju

Za postizanje lijepog i svježeg izgleda bitno je pratiti nekoliko osnovnih pravila, ali istina je da ih često zanemarimo pa dobijemo kontra efekat. Ponekad poželimo malo improvizirati, pa umjesto odmornog izgleda dobijemo suprotno. Kako ne biste došli u takve situacije evo koje greške pri šminkanju trebate izbjegavati:  

Monotone boje

Definisanje svih crta lica pomaže da izgledate budnije i odmornije. Umjesto da koristite monotone, jednodimenzionalne boje na cijelom licu, suptilno definišite obrve, trepavice, usne i obraze.

Koristite pogrešan korektor ispod očiju

Korektor koji je previše taman ili previše svijetao neminovno će od vašeg lica učiniti da izgleda umorno. Nanesite ga u dobro osvijetljenoj prostoriji kako biste se uvjerili da izgleda prirodno. Prilikom testiranja novog proizvoda koristite ogledalce kako biste najbolje vidjeli kako korektor izgleda pod različitim osvjetljenjem.

Ne koristite hidratantnu kremu

Nikada ne nanosite šminku prije nego što nanesete hidratantnu kremu. Nanošenje šminke na “golu” kožu samo će je isušiti, a vi ćete izgledati umornije i starije.

Koristite previše pudera

Suha koža na koju je nanesen puder ima tendenciju da izgleda starije i umornije. Ne pretjerujte s puderom. Kako biste puder najbolje izjednačili s kožom i prekrili njene nepravilnosti, najbolje je da koristite prozirni puder u prahu.

Nosite sivu šminku

Od šminke sa sivim tonovima izgledate mnogo starije i umornije, bez obzira da li imate hladan ili topli ten. Kako biste izgledali svježije, držite se tople palete boja.

 

Izvor i foto: Ljepota i zdravlje

Tekst objavila: Jasminka Mulić