Lijepa kosa i na minusima: Birajte proizvode sa ovlaživačima i prirodna ulja

Svako godišnje doba utiče na zdravlje cijelog organizma, a posebno kada je riječ o koži i kosi, pa stoga treba na vrijeme prilagoditi režim njege. Zimi kosi ipak moramo posvetiti više pažnje jer hladnoća, suhi vazduh, snijeg i ledeni vjetar mnogo je brže oštećuju.

Jednako kao što mijenjamo njegu kože, važno je promijeniti i režim njege kose s obzirom na godišnje doba i zimi koristiti proizvode koji hidriraju. Zimi češće sušimo kosu, a ne pomaže ni nedostatak vlažnosti u vazduhu, zbog čega je kosa podložnija oštećenju, pa su joj potrebni proizvodi koji sadrže ovlaživače.

Zbog svega toga većina stručnjaka svima preporučuje promjenu šampona i regeneratora zimi kao i korištenje preparata za suhu kosu. Upravo proizvodi za suhu kosu sadrže najviše sastojaka za hidrataciju i ojačavanje vlasi – što je svima u pojačanoj mjeri potrebno zimi.

Stoga u najhladnijem razdoblju godine birajte proizvode koji sadrže pantenol, keratin, ekstrakt pšenice ili sojine proteine, kao i ulja poput arganovog, maslinovog, bademovog, sezamovog ili ulja divlje ruže.

 

Izvor i foto:Ljepota i zdravlje

Tekst objavila: Jasminka Mulić