Da li je BOJA voća i povrća koje jedemo ZAISTA VAŽNA?

Zeleni ili crveni kupus?

Crveni kupus je bogatiji vitaminom A, gvožđem i favonoidima nego zeleni.

Sve vrste su bogate fitohemijskim jedinjenjima, koja štite od raka, a sadrže i vitamine grupe B, koji su važni za proizvodnju energije.

Crveni kupus, međutim, sadrži čak deset puta više vitamina A, koji je od vitalnog značaja za zdravlje očiju, dvostruko više gvožđa i čak 36 antioksidanata koji štite od raka i poboljšavaju pamćenje.

Svjež kukuruz ili kukuruz iz konzerve?

U čemu je razlika? Kukuruz iz konzerve sadrži 44 odsto više beta-karotina nego svjež.

Kukuruz je dobar izvor folne kiseline, koja je neophodna trudnicama za zdrav razvoj ploda u ranoj fazi trudnoće. Sadrži i vitamine C i B1, kao i beta-karotin, koji je važan za imunitet.

Iznenađujuće je što je kukuruz iz konzerve bogatiji beta-karotinom, a razlog je u tome što se u procesu konzervisanja razbijaju čvrsti zidovi ćelija u kukuruzu, zbog čega organizam lakše iskorišćava hranljivu materiju.

Bijelo ili crno grožđe?

Crno grožđe je bogatije fitohemijskim jedinjenjima nego bijelo grožđe.

Grožđe nema mnogo vitamina i minerala u poređenju s drugim voćem, ali je njegova velika prednost u tome što sadrži fitohemijska jedinjenja, tj. hranljive biljne komponente.

Istraživanja pokazuju da grožđe usporava starenje mozga i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a što je tamnije, to bolje. I crno i bijelo grožđe sadrže resveratrol, katehine i proantocijanidine, koji sprječavaju razne vrste raka, uključujući i rak dojke, debelog crijeva i pluća.

Jabuka "Gala" ili "Granny Smith"?

Zelena jabuka "Granny Smith" sadrži oko 6 grama manje šećera nego "Gala".

Dok "Gala" jabuka srednje veličine sadrži čak 23 grama šećera, zelena vrsta "Granny Smith" ima samo 17 grama.

Jabuke su bogate rastvorljivim vlaknima, koja usporavaju apsorpciju šećera i snižavaju holesterol. Ako redovno jedete jabuke imaćete više korisnih bakterija u crijevima, a jedno istraživanje je pokazalo da su oni koji su jeli jednu jabuku dnevno tokom perioda od četiri nedjelje snizili nivo lošeg LDL holesterola za oko 40 odsto.

Obična ili crvena pomorandža?

Crvene pomorandže sadrže 40 odsto više vitamina C nego obične vrste.

Osim toga, bogatije su flavonoidom antocijaninom, koji je odličan antioksidant.

Vitamin D pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe, na primjer, iz žitarica. Ako popijete sok od pomorandže uz pahuljice za doručak, apsorbovaćete više gvožđa.

Bijeli ili crveni bijeli luk

Crveni bijeli luk bogatiji je alicinom, koji djeluje protiv bakterija, snižava holesterol i poboljšava cirkulaciju.

Sve vrste bijelog luka sadrže fitohemijske supstance koje štite od određenih vrsta raka, snižavaju "loš" holesterol i sprječavaju bolesti srca, ali su crvene vrste čak tri puta bogatije alicinom, aktivnim jedinjenjem koje se stvara kada sjeckate luk.

Savjet: Potrebno je deset minuta da se alicin stvori nakon seckanja ili gnječenja bijelog luka, pa zbog toga malo sačekajte prije nego što ga dodate jelu.

 

IZVOR: blic.rs/dailymail.com