Kako se čisti prostor i odjeća nakon zaraze koronom

Prije nego krenete s čišćenjem prostora u kojem je boravila osoba zaražena koronom, stavite masku i rukavice. Tokom pospremanja držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava.

Mnogi će u ovoj situaciji po povratku u svoj sigurni dom poželjeti skinuti sa sebe svu odjeću, ali ostaje pitanje treba li je odmah staviti u mašinu za pranje veša i na koji način to učiniti, piše Glamour.

Postoje metode koje će suzbiti svaku mogućnost eventualnog širenja korona virusa s odjeće:

Periva navlaka

U korpu za veš stavite perivu navlaku, a možete nabaviti i jednokratnu koju ćete jednostavno baciti nakon korišćenja. Prljavi veš ćete odlagati tu i spriječiti kontakt s drugim površinama.

Dezinfikujte

Površine u kupatilu treba redovno dezinfikovati, a posebno pripazite na područje oko korpe za veš. Dezinfikujte i korpu.

Ne protresajte

Izbjegavajte protresanje vašeg prljavog veša kako biste spriječili mogućnost širenja virusa vazduhom.

Birajte najtopliju vodu

Prilikom pranja, odaberite program s najtoplijom vodom koju vam dopušta odjevni predmet. Na etiketi piše na kojoj je temperaturi najbolje prati određeni odjevni predmet.

Koristite rukavice

Ako rukujete odjećom oboljelog od Covida-19, svakako nosite jednokratne zaštitne rukavice koje ćete baciti čim ste završili s pranjem veša, a potom dobro operite i dezinfikujte ruke.

Odvajajte veš

Odjeću za koju sumnjate ili znate da je rizična, perite odvojeno od ostale odjeće.

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić