Pametan i obrazovan čovjek uvijek namjerno vrijeđa

Pametan i obrazovan čovjek uvijek namjerno vrijeđa. To je rekla pjesnikinja Ana Ahmatova i bila je potpuno u pravu.

Zatim je pozvala prijateljicu u goste, ali se odjednom sjetila da hitno treba da obavi neki posao. Obukla se i otišla. Prijateljica se takođe sjetila – tih riječi.

Pametan i obrazovan čovjek uvijek namjerno vrijeđa. Čak i ako uzdiše, širi ruke, izvinjava se zbog nesrećne greške – ne treba se zavaravati.

Pametan čovjek to uvijek radi namjerno. Kaže vam to što ne treba da kaže. Radi ono što vam pričinjava bol. Kritikuje, provocira ili jednostavno zaboravi na vas; poziva vas u goste a onda ode. Ili kaže nešto neprijatno, otrovno. Ili vam prenese neku gadost koju je neko rekao o vama.

Pametan i obrazovan čovjek odlično zna šta ne treba da radi. A ako radi, kako “ne treba” to radi namjerno. Ta prijateljica je Ahmatovoj dozlogrdila. I ona ju je “nenamjerno” uvrijedila. Deset godina nijesu razgovarale nakon tog događaja, samo su se pozdravljale; djevojka je bila pametna i sve je razumjela.

Naravno, treba da prihvatimo izvinjenje. Ako ono uslijedi. I treba da se pozdravljamo, naravno, mi smo takođe vaspitani. Ali odnosi se završavaju, i to je normalno. Zato što smo pametni. I savršeno razumijemo sve. Pametan čovjek uvijek namjerno vrijeđa. A drugi pametan čovjek treba da prekine kontakt i distancira se…

A glupi – oni sve vrijeme vrijeđaju. A na njih je grijeh ljutiti se. Osim ako to nijesu pametni ljudi koji se namjerno pretvaraju da su budale. To se takođe dešava…

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić