Zašto je najmlađe dijete omiljeno u porodicama?

U javnosti dugo traje rasprava o tome imaju li roditelji miljenika među svojom djecom i pokazuju li pristrasnost javno, a u prilog tome govori istraživanje koje je pokazalo da je najmlađe dijete uglavnom omiljeno.

 U istraživanju koje je sprovela stranica Mumsnet učestvovalo je 1.185 osoba koje su roditelji, dok je u istraživanju koje je provela stranica Gransnet učestvovalo 1.111 osoba koje imaju bar jedno unuče, prenosi Independent.

 Prema rezultatima, četvrtina ispitanih priznala je da ima omiljeno dijete. Takođe, 42 odstoposjetilaca stranice Gransnet je više naklonjeno jednom unučetu.

 Više od polovine roditelja reklo je da je omiljeno dijete uglavnom najmlađe, a 61 odsto njih odgovorilo je da su druga djeca zahtjevnija i komplikovanija. Takođe, samo 26 odsto roditelja je reklo da im je najdraže najstarije dijete.

 Skoro polovina roditelja koji su priznali da imaju omiljeno dijete navela je da ih podsjeća na njih same, dok je druga polovina roditelja rekla da ih omiljeno dijete nasmijava više nego ostala djeca.

 Ipak, većina roditelja svjesna je da nije u redu pokazivati naklonost prema jednom djetetu.

 Više od polovine korisnika Mumsnet i Gransnet stranica smatra da je grozno imati omiljeno dijete, a više od tri četvrtine ispitanih roditelja smatra da ta pojava može loše uticati na ostalu djecu.

 Osnivač Gransneta Džustin Roberts kaže da je favorizovanje jednog djeteta jedan od tabua koji može uticati na pojavu osjećaja krivice.

 “Zbog toga je važno reći da je to učestala pojava i da ne mora biti tako katastrofalna kako zvuči. Toksično favorizovanje je nešto sasvim drugo, jer su tu braća i sestre svjesni da imaju drugačiji tretman”, smatra ona.

 Izvor: CdM