Samo 15 minuta šetnje sedmično za zdrav duh, tijelo i emocije

Samo 15 minuta šetnje sedmično može da utiče na emocije, mentalno zdravlje, a možda i na želju za novim saznanjima.

Do ovog zaključka došli/e su naučnici/e iz Kalifornijskog univerziteta u San Francisku. Oni su odabarali 60 zdravih osoba starijih od 60 godina kako bi utrvrdili uticaj šetnje na mentalno zdravlje i emocije.

“Osjetićete promjenu poslije samo jedne šetnje u prirodi i to za samo 15 minuta sedmično, važno je da se opustite i brige ostavite kod kuće”, istakla je dr Virginia Sturm, vanredna profesorica neurologije na ovom univerzitetu.

Profesorica je predvodila tim koji je sproveo eksperiment kako bi se otkrili jednostavni i jeftini načini za poboljšanje mentalnog zdravlja, a zaključili su da i 15 minuta šetnje u prirodi sedmično može biti dovoljno za poboljšanje mentalnog zdravlja.

Učesnici u istraživanju, koji su podijeljeni u dvije grupe, trebalo je da jednom sedmično prošetaju prirodom 15 minuta, sami i laganim tempom. Zamoljeni su da tokom šetnje što manje koriste mobilne telefone ili druge uređaje.

Druga grupa imala je zadatak više, da tokom šetnje obrati pažnju na sebe.

Istraživači su pomoću upitnika pratili obje grupe tokom osam sedmica, interesovalo ih je kako se učesnici osećaju poslije svake šetnje, čak i u danima kada nisu šetali. Pitanja su bila o čemu razmišljaju tokom šetnje, da li su raspoloženi i kako se tada osjećaju. Svi učesnici su zamoljeni da naprave selfie na početku i na kraju svake šetnje.

Iako je prva grupa više šetala od druge, dnevna istraživanja otkrila su da je druga grupa ispoljila želju za saradnjom i pomoć drugima, kao i saojsećanje i zahvalnost, tokom osam sedmica istraživanja. Istovremeno, učesnici su istakli da se poslije istraživanja znatno manje plaše.

A istraživači, koji su pregledali selfieje učesnika, primijetili su da su u drugoj grupi ipak sretniji osmijesi.  Ali selfiji su se vremenom mijenjali: ispitanike druge grupe počeo je više interesovati krajolik.

Rezultati istraživanja su pokazali i da nam nedostaje pažnja.

 

Izvor i foto: Ljepota i zdravlje

Tekst objavila: Jasminka Mulić