I za bore “smijalice” ima lijeka

Bore “smijalice” često nisu tu samo dok se smijete, ali one ne moraju da budu izvor vašeg nezadovoljstva, a u nastavku pročitajte i kako. Makeup umjetnici i dermatolozi su nam otkrili šta možemo uraditi po pitanju bora “smijalica” i kako da ih na najbolji i najjednostavniji način ublažimo.

Šta su zaista bore “smijalice” i da li se može zaobići njihovo nastajanje?

Iako ih mnogi nazivaju tako, ove bore ne nastaju zbog smijanja. Nazolabijalne linije podsjećaju na zagrade koje se protežu od nosa do uglova usana. Iako se više vide dok se smijete, njih ne izaziva isključivo ta facijalna ekspresija. Ove linije mogu nastati zbog genetike ili zbog čestog spavanja na strani i stomaku. Na žalost, ne možemo ih zaobići nikad jer su one rezultat unutrašnjeg starenja kože.

Kako možemo spriječiti njihovo produbljivanje?

Zbog toga što je starenje uključeno, jedini način da spriječite njihovo produbljivanje jeste da usporite znakove starenja. Najbolja metoda za ovo je svakodnevno nošenje kreme sa zaštitnim faktorom. Takođe je dobro da prestanete da pušite, dovoljno spavate, imate dobru ishranu i vježbate redovno. Ne zaoravite da promijenite položaj u kojem spavate – na leđima je najbolje!

Da li se preporučuje korištenje filera za njihovo omekšavanje?

Da, fileri su idealna opcija jer se bore na ovom mjestu najviše vide kad se izgubi volumen u obrazima. Fileri mogu vratiti izgubljeni volumen i samim tim umanjiti dubinu bora. Takođe, mogu se ubrizgati i u same bore kako bi se smanjila njihova dubina. Pored filera, nisu loši ni tretmani ultrazvukom.

Šminka i kozmetika?

Ako fileri i drugi slični tretmani ne ulaze u opticaj, svakako možete problem sa borama sakriti šminkom, ali i kvalitetnim kozmetičkim proizvodima. Koristite bogate serume za kožu koji će je zategnuti i hidrirati, ali i dobar puder u nijansi vaše kože koji će dodatno prekriti bore.

 

Izvor i foto: Ljepota i zdravlje

Tekst objavila: Jasminka Mulić