Kako crtani filmovi utiču na socijalizaciju djece

Tokom socijalizacije i kao rezultat nje, osoba stiče određena znanja, vještine i iskustva koje doprinose njenoj integraciji u društvo, usvajanje pravila, vrijednosti i normi. Uprkos činjenici da je socijalizacja proces koji se odvija tokom cijelog života, veoma je važna primarna socijalizacja koju dijete stiče u okviru svoje porodice. Usvaja vrijednosti i norme, modele ponašanja, formira mu se karakter, oblikuju se njegove sklonosti i ponašanje po uzoru na svoje roditelje, braću i sestre, bake i deke.

Socijalizacija se pored porodice odvija i druženjem sa vršnjacima, u parku, vrtiću, u školi, ali u modernom svijetu odvija se i preko audio-vizuelnih agenasa. Ti audio-vizuelni agensi kao što su televizija, društvene mreže, crtani filmovi, reklame, vijesti su nekada i mnogo značajniji nego što roditelji misle.

Crtani filmovi i djeca

Profesori Nacionalnog instituta za kulturu u Mičigenu Kajla Bruk i Bred Bušman istakli su da djeca najviše vremena provode ispred malih ekrana, gledajući crtane filmove. Štaviše, njihova želja za znanjem, razonodom ne jenjava sa odlaskom u školu ili vrtić, već tu žudnju djeca zadovoljavaju kroz emisije i crtane filmove koje gledaju kod kuće.

Profesori Instituta su sproveli istraživanje i došli su do podataka da djeca od 2 do 5 godine gledaju crtane filmove 32 sata nedjeljno, djeca od 6 do 11 godina provode 28 sati uz crtaće, dok 71% djece uzrasta od 8 do 18 godina ima svoj televizor, a 53 odsto djece u uzrastu od 7 do 12 godina gleda audio-vizuelne sadržaje bez nadzora roditelja.

Profesor Šarmin sa pomenutog instituta u svom istraživanju navodi da djecu više privlače crtani filmovi nego učenje iz tradicionalnih akademskih izvora, a glavni razlog leži u scenariju crtanih filmova, audio-vizuelnim efektima i zanimljivim prikazom događajaja kroz junake u boji.

Uloga roditelja

Djeca u nižim uzrastima još nemaju dovoljno vještina da procijene uticaj crtaća, a postupci glavnog junaka za djecu su najinteresantniji djelovi epizoda. Tu se javlja uloga roditelja koji mogu spriječiti negativne posledice, objašnjavajući djeci ponašanje junaka crtanih filmova ili radnji. Roditelji bi trebalo da uz razgovor sa svojom djecom pokušaju da im objasne da li je junak dobar ili loš, kao i da li treba da se ugleda na njegove modele ponašanja. Kao rezultat istraživanja sprovedenog među četrdeset sedmoro djece i njihovih roditelja u jednoj od ruskih škola, čak 56 odsto ispitanika preferira američke crtane filmove, 14 odsto ispitanika prati ruske crtaće, dok 30 odsto djece gleda i jedne i druge. Svega 33 odsto roditelja ograničava izbor crtanih filmova svojoj djeci, a 67 odsto roditelja uopšte ne vodi računa o tome, istuču da je izbor na djeci. Profesori Instituta u Mičigenu su jednoglasni oko činjenice da crtani filmovi imaju i pozitivan i negativan uticaj na djecu.

Pozitivan uticaj

Kada je u pitanju pozitivan uticaj, istraživači navode svijetle strane koje crtani filmovi imaju na djecu. Najvažniji su dobri uticaji koje oni proizvode, a to su obrazovanje djece, dodatne informacije o svijetu, otkrivaju im razne zanimljivosti, podstiču maštu i kreativnost, pomažu u razvoju jezika. Takođe, djeca uče riječi i pravilan izgovor, promovišu smijeh i ublažavaju stres. Crtani filmovi djecu uče pravilima ponašanja u društvu, poštovanju odraslih, takođe, dijete može naučiti i strani jezik prilikom gledanja, a određeni crtani filmovi podstiču kod njih istraživački duh i pomažu im da upoznaju svoju okolinu. Mnogi likovi iz crtaća promovišu zdrav život, bavljenje sportom, zdravu ishranu, podižu ekološku svijest kod djece.

Negativan uticaj

Uglavnom su se naučnici složili oko činjenice da su najvažniji negativni uticaji vezani za podsticanje nasilja kod djece. Ne samo da djeca upijaju nasilne oblike ponašanja, već utiču na neposlušnost i nedostatak empatije kod mališana. Na Institutu u Mičigenu ističu da su došli do zabrinjavajućih rezultata istraživanjem koje su sproveli kod djece u Japanu. Kao najznačajniji negativan uticaj ne samo u devijantnom ponašanju, već i u vidu zdravstvenog problema imaju epileptični napadi.

Stručnjaci Američke pedijatrijske akademije su se složili sa svim navedenim tvrdnjama i dodali su da su negativni uticaji vidljiviji kod djece, i da se može dogoditi da djeca prilikom razvijanja mašte dugo ostanu u zamišljenom svijetu, poistovećujući se sa njima interesantnim junacima. Jedan od veoma važnih faktora koji je značajan za razlikovanje realnosti i dešavanja u crtanim filmovima, a vezan je za odnos dobrog i lošeg. Zapravo djecu zbunjuje činjenica kada na primjer jedan junak drugom uradi nešto što bi mu nanijelo bol, to je u kontekstu crtanog filma smiješno. Te scene djeca često pokušaju da primijene u stvarnom životu i tada nailaze na osude roditelja, grdnju i kažnjavanje.

Crtani filmovi mogu imati pozitivne i negativne efekte na djecu u zavisnosti od toga kakav crtani film gledaju. Ograničavanjem dječijeg vremena provedenog kraj ekrana, razgovaranjem sa djecom i ukazivanjem koji su likovi dobri, koji nisu kao i kritikovanje loših postupaka junaka možete pomoći djetetu. Takođe bi trebalo da roditelji podstiču dijete na aktivnosti, igru, bavljenje nekim sportom, samo tako će te obezbijediti sigurnost od negativnih uticaja na razvoj i ponašanje mališana, poručuju stručnjaci.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić