Vrijeme je za zimnicu: Evo kako da napraviti ajvar bez greške

U najfinijem domaćem ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljno očistite.

Za ajvar mnogi kažu da je, jednostavno, kralj zimnice, ali njegova priprema nije ni malo laka. Zato je važno imati dobar recept i prave savjete kako uloženi trud ne bi propao.

Izaberite najkvalitetnije sastojke. Da bi ukus vašeg ajvara bio nenadmašan, morate paziti kakve sastojke koristite.

Birajte što svježije, mesnatije, ravne crvene rog paprike, mesnate ljubičaste patlidžane i kvalitetno ulje.

Ako volite blagu aromu dima, paprike i patlidžane ispecite na ploči šporeta na drva, ali dobro pripazite da vam ne izgore.

Pečene paprike stavite u posudu i prekrijte plastičnom kesom da bi se uparile. To će vam olakšati skidanje kožice. Ako su paprike pustile puno vode, ocijedite je.

Dok čistite paprike i patlidžane, u blizini držite posudu s čistom vodom kako biste mogli oprati prste od sjemenki i kožica koje će vam se lijepiti za prste. Nikako nemojte pečeno povrće ispirati u vodi.

U najfinijem domaćem prženom ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljno očistite.

Pečene paprike i patlidžane prije mljevenja obavezno pustite da se ocijede preko noći, a sameljite ih na mašini za meso. Time ćete skratiti vrijeme kuvanja i dobiti kremastiji ajvar.

Ajvar ni u jednom trenutku ne ostavljajte bez nadzora i neprestano miješajte jer vrlo lako može zagorjeti ako ste nepažljivi, a kada se to dogodi, ukus ničime više nećete moći da poboljšate.

Ulje postupno dolijevajte u ajvar svakih 20-30 min, a većinu začina dodajte u posljednjih 30-45 min kuvanja.

Još jedna tajna kremastog pečenog ajvara krije se u njegovom dugom kuvanju. Najčešće ga je potrebno kuvati između 2 i 3 sata, zato budite strpljivi.

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić