Imate napade za hranom pred spavanje? Evo koje namirnice treba da izbjegavate

Svima nam se dešava da u sitne sate osjetimo glad, pa konzumiramo hranu koja nam je na dohvat ruke. Međutim, pojedine namirnice su posebno štetne ukoliko se unose pred spavanje, piše sajt "Helt Dajdžest".

Pogledajte spisak "zabranjene" hrane, odnosno namirnica koje ne bi trebalo da se nađu na večernjem meniju:

  1. Masna hrana

Unošenje hrane koja sadrži masti u kasnim časovima povećava mogućnost da dobijete neželjenje kilograme. Ove namirnice opuštaju mišić između želuca i jednjaka, omugućavajući mastima da se talože. Pored toga izazivaju i povišeno lučenje želudačne kisjeline.

  1. Koštunjavo voće

Naš želudac ne može da napravi razliku između "dobrih" i "loših" masti. Tako nije pametno unositi orase, lješnike, kikiriki kasno noću, iako sadrže "dobre masti", jer naš organizam reaguje isto na njih kao i na one "loše".

  1. Čokolada

Poznato je da čokolada sadrži masti, te iz gore pomenutih razloga nije dobra u ovoj situaciji. Međutim, pored toga, ona sadrži i kofein koji podiže nivo energiju u organizmu i otežava padanje u san.

  1. Sir

Ova namirnica takođe sadrži masti koje izazivaju prekomjereno lučenje želudačne kisjeline. Ukoliko ne možete da odolite ovoj noćnoj poslastici, odlučite se za parmezan ili švajcarski sir.

  1. Alkohol

Konzumacija alkohola u bilo koje vrijeme izaziva prstenaste mišiće koji se nalaze između želuca i jednjaka da se opuste. Ovo omogućava kisjelini da se popne kroz jednjak i vrati u usnu duplju, pogotovo u ležećem položaju.

  1. Gazirana pića

Ova pića su loša iz dva razloga. Prvo, puna su kisjelina, a drugo ugljenik koji se nalazi u njima izaziva povećani stomačni pritisak koji podstiče hranu i kisjeline iz želuca da se vrate u jednjak.

  1. Citrusi

Prirodno, konzumacija voća koje sadrži visok nivo kisjelina, ili njihovih sokova, nije preporučljivo iz već navedenih razloga.

  1. Kafa

Konzumiranje kafe neposredno pred spavanje nije dobro jer, pored velike količine kofeina, takođe izaziva lučenje kisjelina. Tako da, ukoliko ne možete da odolite toploj šolji kafe pred odlazak u krevet, odlučite se za onu bez kofeina.

Ukoliko je kasna užina neizbježna, potrudite se da izbjegavate masne namirnice i one koje sadrže kisjeline. Odlučite se za bananu, čašu nemasnog mlijeka ili šolju čaja od kamilice.

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić