Čuvajte kičmu: Postoje pravila za saginjanje, nošenje, vožnju...

Razmišljate li o tome kako podižete i nosite teret i sjedite li pravilno u automobilu? Najvjerovatnije ne, ali - možete da naučite

Zbog načina života, zaboravljamo važnost pravilnih opterećenja i pravilnog položaja tijela: na radnom mjestu, pred televizorom, računarom, s novinama, knjigama ili poslovnim papirima.

Krstobolja je tipična bolest današnjice. Oslabljena kičma može na najmanji napor da reaguje bolnim “ukočenjem”. Ako pokrete najjednostavnije i najčešće pravite na ispravan način moguće je značajno smanjiti tu mogućnost.

Saginjanje, podizanje i nošenje tereta

Teret treba, kad god je to moguće, ravnomjerno rasporediti na obje ruke. Podizanje tereta s poda uvijek mora biti savijanjem u koljenima, a ne savijanjem cijele kičme. Teret treba nositi naslonjen na stomak, na sa spuštenim rukama. Ako ga nosimo na leđima, neko treba da vam pomogne da ga podignete. Kad vezujete cipele, bolje je nogu podignuti na ivicu stolice ili na neko drugo povišeno mjesto, nego se saginjati do poda.

Sjedenje

Radna površina treba da bude u visini koja omogućava uspravno sjedenje, bez saginjanja naprijed ili podizanja ruku. Noge u koljenu i kuku treba da budu savijene pod pravim uglom, a naslon stolice treba da podupire donji dio leđa. Pri tom treba paziti i da se kičma, osim naprijed, ne savija ni u stranu, piše Ordinacija.hr.

Kućni poslovi

Okolinu treba prilagoditi sebi, a ne sebe okolini. Peglati se može i sjedeći. Kod usisavanja treba stajati uspravno i pokrete praviti rukom, a ne cijelim tijelom. Ručno pranje veša treba obavljati na prikladnoj visini, a ne saginjati se iznad kade. Ako je to neophodno, bolje je pored kade kleknuti na jastučić. Ako se vade predmeti iz niskog ormarića, ispred njega treba kleknuti, a ne saginjati se. Ako su predmeti visoko, treba stati na stabilnu stolicu ili kućne stepenice, a ne istezati ruke i stajati na prstima.

Vožnja automobila

Sjedeći položaj u automobilu mora da obezbijedi pravilan, uspravan, a nikako poluležeći položaj. Natkoljenice su u odnosu na trup pod pravim uglom, a potkoljenice lagano ispružene. Ruke treba da budu lagano savijene u laktu. Pod slabinski dio kičme može se staviti jastučić, a podupirač za glavu mora biti u takvom položaju da glavu skoro dotiče. Gornja ivica mora biti u visini tjemena.

 

Izvor i foto:Vijesti.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić