Rečenica koja će vam promijeniti život – ponavljajte je za sreću i uspjeh

Jedna rečenica može da vam mnogo pomogne u ostvarenju uspjeha i olakša život - pokazuju istraživanja! Evo koja je rečenica u pitanju.

Kako bismo sebe motivisali i podstakli na akciju i na ne tako lak zadatak, često izgovaramo rečenicu – "Ja to mogu!". Umjesto nje za još bolji podsticaj je jedna druga, slična rečenica koja može pomoći da ostavrite uspjeh i sreću.

Ljudi su navikli da savjete primaju i daju ih drugoj osobi i izgleda da čovjekova psiha upravo iz tog razloga preferira upotrebu drugog lica kao sredstva za motivaciju, rekla je dr Sanda Dolcos, istraživač na Univerzitetu u Illinoisu za Huffington Post.

Dakle, samoohrabrenje u drugom licu jednine "ti to možeš" omogućava nam da dobijemo širu perspektivu jer na taj način reprodukujemo onu vrstu ohrabrenja koju dobijamo od drugih.

Upravo je zato rečenica ti to možeš mnogo bolje ohrabrenje od "ja to mogu".

Studija objavljena 23. juna 2015. godine u magazinu European Journal of Social Psychology pokazala je da oni koji se obraćaju sebi sa TI umjesto sa JA imaju mnogo pozitivniji stav prema zadatku koji su pred sebe postavili, a najbolji rezultati dobijaju se ako savjete upućene samom sebi napišete na list papira.

Pisanje kao način razgovora sa sobom odavno se koristi kao terapeutski pristup, a u situacijama koje zahtijevaju veliku samokontrolu to je izuzetno djelotvorna metoda.

Probajte!

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić