Evo zašto je dobro da jedete krastavac (čak i ako ne želite da smršate)...

Krastavac je većini ljudi na "OK listi" kad je hrana u pitanju, prihvatljiv u salati ili na sendviču, ali u svežem obliku (kiseli krastavčići su već druga priča), uglavnom ne izaziva neko naročito oduševljenje. Ali, postoji nekoliko odličnih razloga da počnete više da ga cenite.

 

Evo zašto je dobro da jedete krastavac:

Organizam će vam biti bolje hidriran 

Da li se znali da oko 95% krastavca čini voda? I da jedan veći krastavac može da vam utoli žeđ skoro jednako dobro kao čaša vode? Imajte u vidu da skoro 40 odsto dnevnog unosa tečnosti "ide" kroz hranu, i zato ne bi bilo loše da češće jedete krastavac, naročito kad je napolju jako toplo. Ako ne unosite dovoljno tečnosti, teže ćete podnositi vrućinu, a metabolizam, regulacija telesne temperature i mnoge druge važne telesne funkcije biće usporeni.

Pozitivno utiče na varenje

Krastavac je bogat vlaknima koja poboljšavaju varenje, a pektin koji sadrže u visokom procentu je odlična "hrana" za dobre bakterije koje žive u našim crevima.

Odličan je "saveznik" u mršavljenju

Krastavci imaju vrlo malo kalorija, svega 15 na sto grama. Čak 13 nezavisnih istraživanja u kojima je učestvovalo 3.628 ispitanika, na temu uticaja namirnica sa visokim procentom vode i niskom kalorijskom vrednošću pokazalo je da njihovo uključivanje u ishranu značajno doprinosi skidanju viška kilograma. Jedan krastavac sa 150 mililitara grčkog jogurta je odličan izbor za doručak tokom letnjih dana 

Dobar je za srce

Sadrže brojne nutrijente koji su važni za zdravlje srca, pre svega kalijuma, a dokazano je da su osobe koje redovno jedu krastavac izložene nižem riziku od kardiovaskularnih bolesti. Studije su pokazale da krastavac pomaže i u snižavanju krvnog pritiska, pre svega zahvaljujući uticaju nutrijenata koje sadrži, pre svega magnezijuma, na sposobnost krvnih sudova da se šire (vazodilataciju).

Pozitivno utiče na nervni sistem

Zahvaljujući vitaminima B grupe koji su važni za zdravlje nervnog sisitema, (pre svega B1, B5 i B7 ili biotin), ublažava osećaj anksioznosti i pomaže nam da se lakše izborimo sa stresom.

Jača kosti

Krastavac je odličan izvor vitamina K, koji je neophodan za zdrave i jake kosti. Ovaj dragoceni vitamin smanjuje rizik od propadanja koštanog tkiva, a neophodan je i za snabdevanje kostiju neophodnim kalcijumom.

Čuva zube 

Krastavci sadrže brojne minerale, između ostalog i fluor koji sprečava nastanak karijesa, kao i kalcijum koji nam je neophodan za jake i zdrave zube.

 

Izvor I foto: Mondo.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić