Puškinova torta: Voćni slatkiš nezaboravnog ukusa

Potrebno je: 125 g suvog grožđa, 3 dcl ruma, 250 g slatkog od lubenice, trešanja i drugog voća, 8 jaja, 4 table želatina, 2 šolje mlijeka, 1 kutija piškota, 1 l slatke pavlake, 8 kašika šećera.

Suvo grožđe treba da odstoji 3 sata potopljeno u rumu. Prije upotrebe dobro ga ocijedite. Isitnite voće iz slatkog i ostavite ga da se ocijedi.

Od soka iz slatkog, ruma i mlijeka napravite smjesu u kojoj ćete natapati piškote.

Umutite 8 žumanaca sa 8 kašika šećera. Skuvajte sa šoljom mlijeka. Ohladite. Tome dodajte 1/2 l ulupane slatke pavlake, suvo grožđe i isitnjeno voće.

Izlomite na sitne komadiće želatin i skuvajte ga u malo vode. Dok je masa topla i rijetka, polako izmiješajte sa prethodnom masom. Piškote lomite napola i umačite u prethodno sačinjenu smjesu ruma, mlijeka i soka od slatkog.

Šerpu od 3 litra namažite tankim slojem ulja. Zatim stavite trećinu mase, red piškota, red krema, red piškota i na kraju red krema. Ostavite jedan dan u frižideru.

Prije služenja izvrnite tortu na veliki okrugao tanjir i premažite s 1/2 l ulupane slatke pavlake.

Napomena: Umjesto piškota možete pripremiti tijesto:

10 bjelanaca umutite sa 250 g sjeckanog badema, 10 kašika šećera i 6 kašika brašna. Tome dodajte 1 kesicu vanilin-šećera i koru od 1 limuna. Sve izmiješajte i pecite na umjerenoj toploti. Kada je tijesto pečeno, isjeckajte na parčiće i u svemu postupajte kao sa piškotama.

Izvor: CdM