Djeca neće da jedu povrće: Riješite to ovim psihološkim trikom

Istraživači iz Belgije otkrili su najbolji psihološki trik da ubijedite svoju djecu da jedu povrće, bez ikakvog obećavanja nagrade ili davanja novca. 

Najbolji način da podstaknete djecu da jedu zeleniš jeste da im stalno servirate povrće. Djeca kojoj je servirano povrće iznova i iznova za ručak, mnogo više su jela ovu vrstu namirnice, u odnosu na mališane koji su dobijaju nagrade za to, kažu naučnici.

U istraživanju, 81 odsto djece kojoj je svakodnevno servirano povrće poslije određenog vremena je istaklo da im se dopada ova vrsta namirnica, u odnosu na 68 odsto djece koji su je jeli samo zbog nagrade. 

Djeci je bila data posuda i rečeno im je da izaberu koliko će da jedu, kao i da ne dijele sa drugim đacima. Nakon osam minuta upitani su da ocijene obrok sa “ukusan”, “u redu je”, ili “odvratno”.

Istraživanje je rađeno dva puta nedjeljno, u periodu od mjesec dana, kada su naučnici pratili da li se, i kako, ukus mijenjao kod djece, prenosi Super žena.

Tako je studija objavljena u magazinu “Food Quality and Preference” dokazala da je najbolje rezultate dalo stalno ponavljanje obroka u vidu povrća. U tom slučaju djeca su prije zavoljela ovu grupu hrane.

Izvor: Cdm