Ne bacajte koru od pomorandže: Ima čak tri korisne svrhe - isprobajte!

Većina oguli narandžu i koru baci u smeće, ali to je potpuno pogrešno s obzirom na to da se ona može iskoristiti za jako puno stvari u domaćinstvu.

StethNews napravio je popis za što sve može poslužiti narandžina kora. Natrljajte korom od narandže svoj predmete i aparate u domaćinstvu koji su od nerđajućeg čelika i na kojima su nastale mrlje od vode - odmah ćete vidjeti razliku. Nakon što ste to završili, sav drveni nameštaj u kući ispolirajte bijelim odnosno unutrašnjim dijelom kore. Vratiće stari sjaj!

Osim što je dobra za namještaj, narandžinu koru možete samljeti i ostaviti na mjestima gde vam se pojavljuju insekti - to će ih otjerati. Otjeraće i neprijatne mirise iz vašeg doma.

Prvo osušite koru, sameljite i spremite u male platnene vrećice koje zatim možete staviti u ladice ormara i mjesta gdje se inače skuplja buđ. Takođe, neugodne mirise iz kante za smeće spriječite tako što ćete staviti osušenu koru narandže u kantu, ispod vrećice.

Nakon što ste ju stavili svugdje po kući, možete ju koristiti i za uljepšavanje, kao prirodni piling za tijelo. Stavite u gazu i dobro zavežite, a zatim trljajte po tijelu tokom tuširanja.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković