Čovjek se otkriva u svađi

Svađe postoje. Upravo u svađi se može upoznati čovjek.

Ako ste se posvađali sa čovjekom, to je naravno neprijatno. Ali imate jedinstvenu priliku da do kraja shvatite čovjeka. Shvatite kakav je to čovjek u suštini. I šta se može očekivati od njega.

Ako, nakon svađe, čovjek ne razgovara sa vama i ne žuri da se pomiri – to je tužno. Ali on ima apsolutno pravo na svoja osećanja; i možda se ne smatra krivim. Ili nije spreman za izvinjenje. On je ljut na vas, uvrijeđen, ne javlja se na telefon i ne odgovara na poruke… Pa, to je svađa.

Čak i ako vam je čovjek naglo rekao: “Ne zovi me i ne piši! Sve je gotovo između nas! ”- ovo je samo pola problema, još ima nade za obnovu odnosa.

A najgore je ovo: kada čovjek odmah počinje da baca na vas blato. Javno. Piše gadne stvari na svojoj stranici na internetu, objavljuje korespondenciju, iznosi lične podatke.

Zajedničkim poznanicima ili rođacima priča intimne stvari. Iznosi sve vaše tajne koje ste podijelili sa njim. Ne samo da vas grdi ili se žali; već odaje tajne.

“Šalje” ličnu prepisku drugim ljudima koje ona može povrijediti ili raniti. Namjerno priča da ste govorili loše stvari o njima. Usmjerava ih protiv vas.

Takav čovjek odmah otkriva sve informacije i uvlači treća lica u sukob. Tako je jedan uvrijeđeni muškarac uzeo i poslao svu prepisku sa ženom njenom mužu. Ili ljubavnica nakon svađe je nazvala ženu. A onaj koji je smatran prijateljem, otišao je do šefa i rekao mu sve o vašim greškama ili zloupotrebama.

Čovjek se u potpunosti otkriva u svađi. Svu svoju unutrašnjost i svoje pravo lice. Ako je učinio nešto od gore navedenog, nikada mu više ne dozvolite da vam se približi, čak i ako se izvini i predloži da se pomirite.

Može se miriti. Svađati se sa takvim čovjekom je gubljenje vremena. Ali nikad više ne vjerujete njemu ili njoj. I ponašajte se mirno i strpljivo, kao sa otrovnom zmijom. Budite sigurni – od takvog čovjeka ćete dobiti ubod u leđa čak i bez svađe. To je samo pitanje vremena i okolnosti.

To su obrasci ponašanja; modeli koji se ne mijenjaju. To je takav čovek. Takva mu je duša. Dok ste bliski i družite se, ne možete upoznati čovjeka. A u svađi, odmah se otkriva.

Možete se pomiriti i nastaviti komunicirati s onima koji su ćutali, ljutili se, nijesu odgovarali na poruke, nijesu se izvinjavali i nijesu prihvatili izvinjenje. To nije strašno.

Ali sa onima koji su se otvorili nakon svađe, kao otrovni cvijet, morate biti oprezni. I nikada više ne otkrivaj dušu, čak i ako morate ponovo komunicirati sa njima. Sa takvim čovjekom možete se “pomiriti”; uspostaviti diplomatske odnose. Ali prave ljubavi i prijateljstva ne može biti.

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić