Sve što treba da znate o arganovom ulju

Druge ime arganovog ulja, po kome je ovaj proizvod prepoznatljiv jeste “tečno zlato”...

Arganovo ulje je odlično za kosu i kožu, zbog svojih bogatih sastojaka: od  antioksidanata koji se bore protiv starosti do hidratantnih omega masnih kiselina. Ali vjerujemo da niste znali da je takođe dobro i za rješavanje problema sa aknama, osjećajem peckanja nakon brijanja i kao preparat koji štiti kožu od UV zraka.

Danas ćemo vam detaljno objasniti sve što treba da znate o ovom “tečnom zlatu” i načine na koje ga možete koristiti.

Šta je arganovo ulje?

Arganovo ulje dolazi iz oraga arganovog drveta koji raste samo na jugozapadu Maroka. Žene koje žive u ovim predjelima ulje prave ručno, od lomljenja oraha između dva kamena, do vađenja i gnečenja sirovog jezgra koje može trajati i po nekoliko sati. To je tehnika stara nekoliko vjekova, kojom je jednom ženi potrebno tri dana da napravi litar ulja.

Benefiti arganovog ulja?

Arganovo ulje je bogato mnogobrojnim sastojcima: antioksidantima, vitaminom E i esencijalnim omega masnim kiselinama, tako da je odličan za hidrataciju i njegu kože i kose. Takođe ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u kontrolisanju proizvodnje ulja, što ga čini idealnim preparatom za osobe sa masnom kožom.

Kako se koristi?

Urasle dlačice/kvržice nastale brijanjem: umasirajte nekoliko kapi arganovog ulja na dio kože koji je zahvaćen ovim problemom. Njegova antiinflamatorna svojstva smanjuju crvenilo i natečenost, dok vitamin E ubrzava procese liječenja i smanjuje rizik od nastanka ožiljaka.

Anti-age njega: koristite ga kao finalni korak u vašoj jutarnjoj i večernjoj rutini (dovoljno je lagan za dan, ali i jak za veče) za dodatni, mladalački sjaj. Svi antioksidanti iz ulja štite kožu od slobodnih radikala i UV radijacije koji čine kožu starijom.

Za sjajnu kosu: dodajte dvije do tri kapi ulja na dlanove i protrljajte, a zatim prstima prolazite kroz kosu od sredine do krajeva kako biste dodali sjaj i smanjili naelektrisanost. Ulje će zatvoriti kutikulu kose, što suvoj kosi daje novi život. Samo vodite računa da ga ne nanesete na korijen, jer ćete umastiti kosu.

Izvor: Ženski magazin