Tri efikasna načina da produžite trajnost manikira

Manikir čini da ruke svake djevojke izgledaju ljepše i atraktivnije.

Međutim, bez obzira koliko se trudile da što ljepše namažete nokte, manikir ne traje dugo. Nakon nekoliko dana potrebno je da ponovo sredite nokte ukoliko želite da vaš manikir bude perfektan.

Ovaj proces je ponekad vrlo frustrirajući i zahtijeva dodatno vrijeme. Da manikir traje duže, majstori manikira savjetuju da se pridržavate sljedećih pravila.

Priprema noktiju

Da bi manikir izgledao savršeno maksimalno dvije nedjelje, potrebno je da koristite turpiju kojom ćete lagano ukloniti gornji sjajni sloj nokatne ploče. Ne brinite, ova procedura neće štetiti noktu, ali će poboljšati "spajanje" laka i noktiju. Posebnu pažnju  posvetite vrhovima, gdje se lak prvo ošteti.

Pravilno lakiranje noktiju

Zapamtite da se lak najčešće ošteti na vrhovima noktiju, pa obratite posebnu pažnju na ovo područje. Lak mora da se primijeni, počevši od kožice, polako do vrha. Za ravnomjerno nanošenje laka, potrebno je 10 sekundi za svaki nokat.

Briga o kutikuli

Da bi vaši nokti izgledali lijepo morate obratiti pažnju na kožicu u korijenu nokta – kutikulu. Kutikula je kožica koja štiti korijen nokta tako što sprječava da bakterije i gljivice sa površine nokta dospiju do njega. Namažite kožu oko nokta specijalnim uljima koji će je omekšati.

Ako se kožica veoma brzo razvija, između procedura manikira, može se pažljivo ukloniti pomoću specijalnog proizvoda zasnovanog na voćnim kiselinama. A uz konstantnu upotrebu, kožica počinje da raste sporije.

Izvor: Ženski magazin