Ove ukusne namirnice podstiču depresiju

Iako je stres najčešći okidač za pojavu anksioznosti i depresije, nije i jedini. Kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje utiču i namirnice koje svakodnevno unosimo.

Otkrivamo vam u kojima ne treba da pretjerujete, jer podstiču negativno raspoloženje.

Kupovni sok

Vlakna iz cjelovitih voćki pružaju osjećaj sitosti i usporavaju potrošnju energije. Kupovni sokovi ne sadrže vlakna, što znači da pijemo vodu sa šećerom. Šećer iz kupovnih sokova nam može naglo podići nivo energije, ali isto tako ga brzo i spustiti. To može rezultirati osjećajem gladi, što će podstaknuti anksioznost i depresiju. Radije pojedite voćku ili je iscijedite.

Gazirana pića

Ova vrsta napitka je prepuna šećera. Gazirana pića će djelovati na isti način kao i kupovni voćni sokovi, stoga ih što prije izbacite iz prehrane.

Ako žudite za mjehurićima, popijte mineralnu vodu s dodatkom svježe cijeđenog soka od narandže ili limuna.

Tost

Ako je napravljen od bijelog hljeba, izbjegavajte ga. Odlučite li se za tost, birajte onaj od cjelovitog zrna.

Dijetalni proizvodi

Ove vrste proizvoda obično sadrže manje masti i vještačke šećere. Istraživanja pokazuju da vještački zaslađivači, poput aspartama, podstiču razvoj anksioznosti i depresije. Prije kupovine light i dijetalnih proizvoda svakako pročitajte njihov sastav.

Kečap

Kečap sadrži i te kako puno šećera, tačnije, četiri grama po kašici. Umjesto kečapa, dodajte malo crvene mljevene paprike u umak od paradajza.

Kafa

Kofein vas može učiniti nervoznim i poremetiti san, što svakako doprinosi razvoju depresije i anksioznosti.

Pokušavajte ga u potpunosti izbjegavati ili kafu zamijenite čajem.

Prerađena hrana

Ako jedete puno prerađenog mesa, pržene hrane, rafiniranih žitarica, slatkiša i mliječnih proizvoda s mnogo masti, vjerovatno osjećate simptome depresije i anksioznosti. Prehrana bogata vlaknima može ublažiti te simptome, stoga radije konzumirajte svježe voće i povrće, ribu i bijelo meso.

Izvor: CdM