Šeširi su uvijek u modi

Da biste znali da su u modi šeširi, dovoljno je prošetati ulicama. Ima ih svih oblika i veličina.

Ali šeširi nisu samo trend, oni su oduvijek bili statusni simbol.

U početku, šeširu su se nosili da bi zaštitili glavu od kiše i snijega, ali i od sunca. U hladnim područjima šešir je vjerovatno bio napravljen od kože, da bi bio topao. U toplim područjima, šeširi su najprije bili pravljeni od slame.

Ženski šeširi u Velikoj Britaniji postoje od 1700. Kasnije kape i šeširi postaju simbol statusa vlasti, a s vremenom i oblik umjetnosti.

Ukoliko ne znate koji šešir odabrati i koji vam model najbolje pristaje, pročitajte važna pravila prilikom odabira šešira. 

Imate li ovalno lice, odgovaraće vam sve vrste šešira. Upravo radi toga bilo bi šteta da vaš ormar ne krasi par različitih primjeraka šešira. Za svakodnevni casual look odaberite kaubojski šešir i osvježite modnu kombinaciju.

Ako imate okrugli oblik lica, morate izabrati šešir koji će vam vizuelno stanjiti i izdužiti lice. Pravi izbor biće šeširi širokih oboda koji su puno širi od vašeg lica. Izaberite što raskošniji i namjestite ga tako da stoji ukrivo. Nemojte koristiti šešire koji imaju uski obod ili kratki cilindar.

Srcolikom obliku lica stoje šeširi kratkih oboda, a jako dobro će vam stajati i okrugle kapice. Nemojte koristiti šešire širokih oboda jer će vam istaknuti donji dio lica. Iako većina šešira paše uz ovaj oblik lica, najbolje će vam pristajati uske kape uz lice i glavu. Birajte cloche šešire i one srednjeg oboda. Tako ćete uravnotežiti crte lica.

Trouglasti oblik lica ima naglašenije crte na donjoj vilici, oko usta i brade. Birajte visoke šešire s nepravilnim i širokim obodom. Takvi šeširi smanjiće naglasak na donjoj vilici.

Četvrtastom obliku lica pristajaće šeširi koji će omekšati njegove krajnje linije i tako izdužiti i ublažiti crte lica. Neka vaš izbor budu šeširi sa što užim obodom, nepravilnih ili okruglih oblika. Možete nositi i šešire u obliku kapa, koji će priljubljivanjem uz lice lijepo pristajati.

Izvor: