Ženama je potrebno više SNA nego muškarcima

Istraživači sa uglednog Univerziteta Duke kažu da bi žene trebale spavati duže od muškaraca... 

U studiji koju su sproveli naučnici američkog Univerziteta, učestvovaloje 210 žena i muškaraca srednje životne dobi. Otkrili su da dame imaju veće zdravstvene probleme zbog nedostatka sna u poređenju s muškarcima.

"Otkrili smo da je loš san kod žena uzrok brojnih psihičkih tegoba, kao što su razdražljivost, depresija i loše raspoloženje. Nasuprot tome, ovi osjećaji nisu dominirali kod muškaraca koji se suočavaju s nedostatkom sna", kaže profesor psihijatrije Edward Suarez.

Jedna od osnovnih funkcija sna jest oporavak i regeneracija mozga, piše Your Tango.

"Korteks - dio mozga koji omogućava mišljenje, pamćenje i govor, tokom dubokog sna ostaje izvan dometa osjećaja i prelazi u režim oporavka. Ako se mozak više koristi tokom dana, potrebno je više sna kako bi se regenerisao. Žene su sklone obavljanju više poslova u isto vrijeme pa samim tim u većoj mjeri koriste potencijale mozga. Zato im je i potrebno više sna nego muškarcima", objašnjava profesor Jim Horne i dodaje da je mozak žene složeniji od mozga muškarca.

"Damama je u prosjeku potreban san koji traje 20 minuta duže, ali riječ je o pojedinačnim potrebama", navodi profesor Horne.

Drugim riječima, muškarci bi trebali pokazati razumijevanje kada je riječ o dužem spavanju kao bazičnoj potrebi pripadnica ljepšeg pola.

 

Izvor i foto: Index.hr

Tekst objavila: Sanida Kajević