U borbi protiv virusa: Namirnice koje jačaju imunitet kod djece

Imuni sistem je najvažniji borac u očuvanju našeg zdravlja. Bez obzira na to da li se radi o prehladi ili aktuelnim virusima, vrlo je važno jačati imunitet djeteta, kako bi se na najbolji način izborilo sa tim.

 Kada vidimo dijete da se počešalo po nosu ili stavilo prst u usta, ne možemo da se ne uplašimo da li će se razboljeti. Upravo zbog ovog straha važno je da naročitu pažnju posvetimo jačanju imuniteta, štita koji nas brani od virusa.

Ključ je u hrani, a mi izdvajamo namirnice koje će na najbolji način ojačati imunitet vašeg djeteta.

1. Bademi – zato što su prepuni vitamina E i mangana.

2. Bobičasto voće – sadrži veliku količinu antioksidanasa, te pomaže tijelu da se izbori sa oksidativnim stresom koji izazivaju slobodni radikali. Jagode, maline, brusnice, borovnice, kupine… umjesto svježih, van sezone su odlični i zaleđeni plodovi za jačanje imuniteta, ali i uživanje u ukusu.

3. Jogurt – probiotici iz jogurta stimulišu imunitet. Ipak, birajte samo one bez dodatog šećera, jer on može stvoriti potpuno suprotne efekte. 

4. Losos – ova riba prepuna je omega-3 masnih kisjelina. Ne samo što su važne za razvoj mozga, već mogu umanjiti zapaljenja i štiti pluća od respiratornih infekcija. Neka od novijih istraživanja pokazala su da masne kisjeline jačaju funkciju imunih ćelija.

5. Jaja – Nauka je pokazala da su osobe sa manjkom vitamina D sklonije bolestima. Kako se on vrlo rijetko nalazi prirodno u hrani, jaja su odličan izbog namirnica. Ona, pored vitamina D, sadrže još neke nutrijente koji jačaju imunitet, poput vitamina B i selena.

5. Brokoli – svima je jasno da je brokoli namirnica zdravlja. Sadrži veliku količinu antioksidanasa, vitamina C, A, E.

7. Spanać – u sebi sadrži mnogo vitamina i minerala, poput vitamina A, E, C, K, folne kisjeline, magana, cinka, selena, gvožđa. Svi oni na različite načine jačaju imunitet.

8. Batat – slatki krompir je prepun beta karotena, za koji se pokazalo da povećava broj leukocita i aktivnost ćelija ubica. Pored toga, on je odličan izvor vitamina C, koji jača imunitet.

9. Sjemenke – bundevino, suncokretovo, laneno sjeme sadrže vitamin E, cink, omega-3 masne kisjeline, koji odlično djeluju na imunitet.

10. Ovsene pahuljice – one sadrže beta glukan, komponentu vlakana koja aktivira ćelije ubice. To su ćelije koje se bore protiv bakterija, virusa i slučnih napadača organizma.

11. Bijeli luk – ova namirnica ima ogroman učinak na djetetov imunitet. U njemu se mogu naći jedinjenja koja sadrže sumpor, koja pomažu bijelim krvnim zrncima da se izbore sa infekcijama. Pored toga, jača se i stvaranje antitijela, koja se bore sa virusima i bakterijama koji štete organizmu.

 

Izvor i foto: yumama