Kako da se riješite vlage u stanu

Do razvoja buđi dolazi zbog prevelike kondenzacije vodene pare u grijanom stambenom prostoru koja se u kontaktu s hladnim zidovima, pogotovo zimi pretvara u kapljice, koje pritom vlaže slojeve boje i gipsa. 

Kada govorimo o štetnim pojavama u našim kućama i stanovima, gljivice i buđ na zidovima zasigurno spadaju u kategoriju opasnijih, posebno za osjetljive osobe sklone alergijskim reakcijama. Ako ste imali sreće pa se s ovim niste susreli u vlastitom domaćinstvu, sigurno ste barem jednom imali bliski susret u nekom drugom prostoru, gdje ste primijetili ružne mrlje po zidovima uz onaj karakteristični miris, prisutan i kad ih i golim okom ne vidimo.

Kako buđ voli prirodne materijale, u prostorijama gdje se rado gnijezdi ne preporučuje se korištenje drvenih zidnih obloga, zidnih tapeta, ali ni tepiha i zavjesa od organskih materijala koji zadržavaju vlagu.

Valja napomenuti kako sve raširenija upotreba i ugradnja PVC stolarije takođe podstiče razvoj gljivica i buđi s obzirom na to da takva vrsta izolacije onemogućava izmjenu spoljašnjeg i unutarnjeg vazduha, a time i prirodno isušivanje zidnih površina. U svakom slučaju, buđ je tek posljedica prekomjernog nakupljanja vlage, čije uzroke treba rješavati detaljno i kvalitetno, jer će nam u suprotnom zidovi opet ubrzo promijeniti boju, piše Jutarnji.hr.

Naime, spore, malene čestice kojima se buđ množi prisutne su svuda oko nas, a razvijaju se tako da naiđu na povoljne uslove, odnosno odgovarajući nivo topline i vlažnosti. Nekim vrstama buđi dovoljno je tek 48 sati da se ponovo razviju nakon uklanjanja, tako da problem valja rješavati u korijenu, odnosno detektovati odakle vlaga dolazi i prikladno tome djelovati.

Ako je buđ prekrila manju površinu, možete se i sami upustiti u borbu protiv nje odgovarajućim sredstvima iz domaćinstva ili iz specijalizovanih prodavnica. Pri tom svakako morate pripaziti da koristite adekvatna zaštitna sredstva – masku za lice, gumene rukavice i zaštitne naočare.

Čišćenje bi se trebalo obavljati uz otvoren prozor od prostorije koja se tretira i naknadno često provjetravanje i uz zatvorena vrata ostalih prostorija u stanu ili kući i obavezan izlazak iz tretirane prostorije koja će se provjetravati u narednim satima. 

Nakon što ćete “crnu mrlju” pažljivo ukloniti mokrom tkaninom, po mogućnosti natopljenom dezicijensom, očišćenu površinu poprskajte aktivnim fungicidom, ili drugim efikasnim sredstvom za suzbijanje dalje pojave buđi. Kako bi se spriječilo stvaranje “gnijezda”, stručnjaci savjetuju svakodnevno provjetravanje makar na nekoliko minuta, posebno tokom hladnijeg dijela godine kako bi se toplina, vlaga i ustajali vazduh zamijenili hladnim, suvim i svježim spoljašnjim vazduhom, a da se zidovi ne ohlade.

Uz mjesto gdje se opet pojavljuje buđ korisno je smjestiti električni radijator koji će grijati, odnosno isušivati, a ako problem ne uspijete sami da riješite, u pomoć pozovite stručnjake.

Kada je vlagom zahvaćena veća površina zida u dubljim slojevima, potrebno je temeljno isušivanje i sanacija koja može uključivati uklanjanje.

Prirodnim putem protiv mrlja:

Medicinski alkohol

Određena sredstva protiv gljivica i buđi koja se nude na tržištu u specijalizovanim radnjama odlikuju se efikasnošću, te su, barem se tako predstavljaju, netoksični i sigurni za zdravlje svih ukućana.

Ali, ako želite biti sto odsto sigurni da vam ono što koristite neće naškoditi, možete posegnuti i za proizvodima iz domaćinstva. Najefikasniji i najpogodniji uz oprez pri korištenju je medicinski alkohol etanol, dok se za nanošenje na vlažna mjesta preporučuje koristiti njegovu 80-postotnu koncentraciju, jer ga već razblažiti vlaga na koju se nanosi.

Druga prirodna sredstva za suzbijanje buđi i gljivica, ali ne u tolikoj mjeri preporučljiva su sirćetna kisjelina, kao i mješavina alkohola i salicilne kisjeline. Kod svih je potreban oprez pri korišćenju, kao i dobro provjetravanje prostorije.

Izvor: Cdm