Napravite listu za proljećno čišćenje kuće

Svježina koju donosi proljeće nadahnjuje i upravo ona može biti inspiracija da se uhvatite u koštac s najvećim i najzahtjevnijim zadacima u kući.

To je razlog zbog čega je proljećno čišćenje najbolje vrijeme da se uvjerite je li sve u vašem domu u ispravnom stanju.

U nastavku teksta pročitajte savjete za održavanje kuće kako biste na adekvatan i siguran način otklonili bilo kakvu štetu nastalu u zimskom periodu. Nakon provjere i popravke svih eventualnih kvarova, preostaje vam da uživate u toplijim mjesecima znajući da je vaša kuća u savršenom stanju.

GENERALNI PREGLED KUĆE

Provjerite krov. Ukoliko primijetite da vam je crijep pomaknut ili da je oštećen nakon zime,  bilo bi dobro da riješite taj problem kako biste spriječili da vlaga dopre u unutrašnjost kuće. Takođe, provjerite i stolariju i sve ono što je izloženo spoljnim uticajima te nakon toga otklonite eventualna oštećenja. Najbitnije je da ne zanemarite ni najmanje kvarove, već da ih odmah popravite. Tako ćete spriječiti dalju štetu, a i uštedjeti novac.

PROZORI

Nakon zimskog perioda sunce je ono što svima nedostaje. Zbog toga dopustite da nastankom proljeća sunce bude redovan gost u vašoj kući. Ukoliko želite, možete angažovati i osobu koja će vam pomoći u čišćenju, ali ukoliko vam to nije potrebno i sami možete besprijekorno i detaljno očistiti prozore. Ne zaboravite očistiti i zaštitne mreže na prozorima, a provjerite i da li na njima ima rupica zato što ćete tokom toplijih dana često držati otvoren prozor, a onda ne želite ostaviti otvore za insekte.

OLUCI

Tokom jeseni i zime većina opalog lišća završi u olucima, tako da bi bilo dobro da provjerite da li je to slučaj i kod vas. Nakon što očistite oluke od lišća i drugih ostataka, omogućićete efikasniji i sigurniji protok vode koju donose proljećni pljuskovi.

VANJSKE STAZE I PRILAZ KUĆI

Tokom zime veoma je teško održavati izgled vanjskih staza i prilaze kući. Međutim, nakon što se stabilizuje vrijeme, to može biti idealan period da provjerite sva eventualna oštećenja. Ako primijetite manje pukotine vjerovatno ih i sami možete sanirati, međutim za veća betonska oštećenja bilo bi dobro da angažujete profesionalca.

BRIGA O DRVENIM POVRŠINAMA

Zimska hladnoća i vlaga mogu ozbiljno oštetiti drvene površine poput trijema i ograda. Proljeće je savršeno godišnje doba da ih detaljno operete i zaštitite od spoljnih uticaja sredstvima namijenjenim za to. Nakon toga ćete u čistom i lijepom ambijentu uživati kad budete organizovali porodični ručak ili jednostavno odmarali u dvorištu.

KLIMA-UREĐAJ

S obzirom na to da klima-uređaji imaju filere koje je potrebno redovno čistiti, to nikako nemojte zaboraviti ni početkom proljeća. Naime, zima i smog imaju brojne otrovne i štetne čestice koje se nakupljaju u ovom uređaju, tako da je potrebno da pozovete servisera koji će na pravilan način očistiti klimu. Poznato je da su bakterije koje se nakupljaju u klima-uređajima uzrok respiratornih oboljenja.

Izvor I foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić