Kasniji odlazak na spavanje povezan je sa gojaznošću kod djece

Novo istraživanje povezalo je kasniji odlazak u krevet sa povećanim rizikom od gojaznosti kod djece uzrasta do šest godina, ali naučnici ipak smatraju da roditelji ne bi zbog toga trebali da tjeraju djecu ranije na spavanje.

Umjesto toga roditelji bi trebali da se fokusiraju na to da održavaju uredan ritam života djeteta u pogledu vremena obroka i odlazaka u krevet, rekao je dr Klod Markus, profesor pedijatrije na instituta Karolinska u Švedskoj koji je vodio istraživanje, i čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Pediatrics”.

Istraživanje je veći dio studije o gojaznosti usmjerilo na 107 djece u Švedskoj. Naučnici su pratili težinu, visinu i obim struka djece od prve do šeste godine života. Sva djeca su bila približno istih mjera na početku istraživanja.

Njihovo spavanje praćeno je sedam dana zaredom jednom godišnje tokom čitave studije uz pomoć uređaja na ruci djeteta.

Naučnici su utvrdili da su djeca koja su obično išla kasno na spavanje, što znači poslije devet sati uveče, imala veći obim struka i veći indeks tjelesne mase (BMI) do kraja istraživanja.

“Taj kasni odlazak u krevet je bio faktor koji se isticao. Bio je povezan sa povećanom težinom. Ali ono što vidimo je samo povezanost. Ako dijete ode da spava ranije, da li će se nešto promijeniti? To je nešto što još ne znamo”, rekao je dr Markus.

Doktor dalje objašnjava da bi kasni odlazak u krevet, dakle poslije 21 sat, mogao da bude pokazatelj i nezdravog načina života koji rezultira povećanjem težine, a ne da kasni odlazak na spavanje direktno utiče na povećanje težine.

“Moja lična pretpostavka je da je to prije znak neurednog života”, kaže dr Markus.

U komentaru istraživanja pedijatrijski endokrinolozi Nikol Glejzer i Denis Stajn iz “UC Davis Health” u Sakramentu kažu da je moguće da su gojaznost i kasno spavanje rezultat drugih uticaja poput previše vremena provedenog pred ekranima, nedovoljno tjelesnih aktivnosti ili manjeg angažmana oko zdravih navika u porodici.

Ali moguće je i da postoji fizička veza jer neki djelovi mozga uključeni u regulisanje ciklusa sna i budnosti upravljaju ishranom.

Ranija istraživanja otkrila su da je kraći san povezan sa većim izgledima za gojaznost u ranom djetinjstvu.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković