Moćna kombinacija drveta i sive boje

Siva boja vlada enterijerima već godinama i, kako kažu stručnjaci iz oblasti uređenja domova, tako će ostati u narednom periodu. Osim što je još u trendu, ona je vrlo zahvalna nijansa jer se može kombinovati sa mnogim drugim bojama i odgovara u svim stilovima.

Blaga je i prefinjena, nikad napadna, pa čak i kada su najtamnije nijanse u pitanju. Mnogima se čini pomalo hladnom i suzdržanom, ali to se lako da izbjeći kombinovanjem više nijansi sive s drugim nijansama i materijalima, zavisno od toga šta želite postići u prostoru.

Nijanse sive boje, pogotovo one tamnije, savršeno se slažu s drvetom u svim oblicima pa je tako pravi užitak posmatrati enterijere i scene iz svakodnevnog života u kojima glavnu ulogu ima upravo ta kombinacija.

Ako niste ljubitelji pastelnih nijansi koje trenutno vladaju modom i enterijerima, onda će vam ovo biti odlična alternativa za savršeno uređen prostor. Jedan od impresivnih trendova koji se može uočiti u posljednje vrijeme u interijerima koristi ovu dopadljivu kombinaciju. Riječ je, naravno, o sivim kuhinjama u kojima se često mogu vidjeti i divne rustikalne drvene radne površine. Ako želite malo preokrenuti stvar, obojite zidove u tamnosivu boju, a neka vam ormariće prekrivaju daske od sirovog drva.

Iako je jedan od najčešćih instinkta kombinovanje sivih zidova sa svijetlobijelim aksesoarima i namještajem, ponekad je održavanje dizajna bogatim i neutralnim recept za pravo blagostanje. Kada se sivi zidovi kombinuju sa drvenim namještajem i predmetima, rezultat je gotovo uvijek veoma zadivljujuć. Uzmite za početak duboku paletu boja i pomiješajte je sa drvenim akcentima kako biste stvorili različite stilove i raspoloženja, uključujući i zemaljske, meditativne i rustične. Kada svemu dodate metalne dijelove i naznake mermera, nastaje luksuzan i dekadentan izgled.

Ako niste spremni da preuredite svoj dom u većem opsegu kako biste u životni prostor unijeli malo ove mistične kombinacije, to ne znači da je ne možete u manjoj mjeri uključiti u svoje uređenje. Tkanine, drvene daske, elegantno posuđe, dekoracije poput svijećnjaka i skulptura zajedno će stvoriti jednako efektan vizuelni učinak za mnogo manje novca. Zamislite samo kako će vaša hrana predivno izgledati u drvenim ili sivim zdjelama postavljenim na masivni drveni sto ili, možda, sto prekriven šarmantnim sivim stolnjakom. Vaš će sto prštati bojama bez mnogo truda, a hrana će izgledati još bogatije i slasnije.

U slučaju da kupujete namještaj i aksesoare koji slave uparivanje sivih boja i drveta, postoje dvije strategije koje vam mogu pomoći da odlučite. Prvo možete stvoriti sivu pozadinu i obogatiti je slojevima drvenih aksesoara, ili postaviti sive aksesoare nasuprot drvenim pozadinama. Odluka je vaša.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković