Romantični enterijer za Dan zaljubljenih

Valentinovo, odnosno Dan zaljubljenih, se proslavlja 14. februara, a zaljubljeni se trude da na ovaj praznik iznenade partnere zanimljivim i nesvakidašnjim poklonima, odlascima na romantičnu večeru ili na bioskopsku projekciju romantične komedije ili ljubavne drame. Ali ovaj dan možete provesti i kod kuće, pripremiti romantičnu večeru, a u dom unijeti prigodni dekor koji karakteriše ovaj praznik.

Pravila sigurno znate: savršen kolorit za Dan zaljubljenih čine nijanse od vatrenocrvene pa sve do nježnoružičaste boje. S obzirom na to da je Valentinovo ipak samo jedan kalendarski dan u godini (u odnosu na novogodišnje i božićne praznike kada domove ukrašavamo na mjesec-dva), nije potrebno unositi velike promjene u enterijer. U ovom je slučaju dovoljno izvući tek nekoliko ukrasa ili dodataka kao što je zanimljiva vaza, zidna dekoracija ili neki drugi manji element koji će naglasiti romantičnu stranu vašeg doma i vaše ličnosti bez prevelikih izdataka ili previše truda i uloženog vremena.

Umjesto toga posvetite se dekorisanju trpezarijskog stola, na kojem ćete poslužiti romantičnu večeru partneru, a ovo je idealna prilika da iz vitrine izvučete onaj fini set tanjira ili šoljica koji čuvate za posebne prilike.

Iako će, ukoliko pripremate večeru, najvažnije ipak biti ono šta je na tanjiru, neće biti naodmet dodati i pokoju mirisnu svijeću za romantiku i stvaranje atmosfere, baš kao ni buket ruža ili nekog drugog cvijeća. Ako ste spretni, možete salvete ili ubruse oblikovati u srca i time doprinijeti romantičnom utisku.

Ako volite rukotvorine, možete se oprobati u izradi jednostavnih, a prigodnih ukrasa. Jedna od najkreativnijih ideja svakako je ukrašavanje golih grana izrezanim srcima od debljeg papira ili kartona. Srca izrežite i jednostavno zalijepite na grane, a možete ih i probušiti i potom provući ukrasne trakice koje ćete potom svezati oko pojedinih grana.

Isto vrijedi i za ukrašavanje zida, koji takođe možete okititi jednostavnim srcima ili drugim prigodnim motivima.

Ukoliko želite i svoj dnevni boravak pripremiti za Valentinovo, to jednostavno možete učiniti i tako da zamijenite postojeće ukrasne jastučiće ili njihove jastučnice novim u prigodnim bojama, na primjer ružičasta baršunasta varijanta koja će se odlično uklopiti u bilo koji dnevni boravak.

Izvor i foto:  Nezavisne novine

Tekst objavila:  Ljilja Brajković