Ovo ste primijetili na KOŽI? Ne, to NISU bubuljice, već znak moguće BOLESTI!

Istina je ono što se kaže da je koža naše ogledalo zdravlja, odnosno gotovo da i nema unutrašnjih promjena ili bolesti koja se neće odraziti na našoj koži.

Koža reaguje na napetost, nervozu i stres: pojačanim lučenjem žlijezda lojnica, odnosno pojačanim mašćenjem, što se često vidi na licu. Ali, većina promjena posljedica je, prije svega, nedostatka vitamina, najčešće vitamina C ili B12 te folne kiseline (B9), odnosno gvožđa, a neke promjene mogu biti povezane i s poremećajem rada pojedinih organa, pa i s ozbiljnim bolestima, piše express.hr.

Nema čekanja - odmah pođite ljekaru

Zato nijednu promjenu ne treba doživljavati olako niti treba čekati previše vremena da vidimo hoće li proći. Zapravo, ne vrijedi preporuka da smijete čekati neko vrijeme nakon što se promjene na koži pojave prije nego što odete na pregled. Puno je pametnije odmah se javiti ljekaru kako bismo otklonili svaku sumnju i dogovorili odgovarajuću terapiju.

Milije

Milije, ili mliječne akne, nastanu kada keratin, bjelančevina ključna za izgradnju spoljnog sloja kože, ostane zarobljen. Najčešća su na licu, kapcima i obrazima. Kod odraslih uzroci su razni, a uglavnom sve svode na druga oštećenja kože – od bolesti do nuspojava opekotina, plikova ili pretjeranog sunčanja. Njihov nastanak mogu podstaći i steroidne kreme pa čak i česti dermatološki i kozmetički zahvati poput dermoabrazije ili lasera.

Bubuljice i perutanje kože može imati više dijagnoza

Perutanje kože, kod kojeg se gomilaju ljuskice gornjeg kožnog epitela, može se povezati sa psorijazom, seboreičnim dermatitisom i gljivičnim infekcijama. Pityriasis rosea i hronični dermatitis bilo kojeg oblika mogu biti ljuskavi.

Bubuljice koje svrbe

Svrbež takođe može upućivati na bolesti kože, ali i na sistemske bolesti. Po svrbežu poznati su svrab, ušljivost, ubodi kukaca, atopični i kontaktni dermatitis, ali uzrok može biti i suvoća kože, posebno kod starijih osoba). 

Perioralni dermatitis

Perioralni dermatitis je bolest kože lica na području oko usta, a može se proširiti do nosa i očiju. Obično se manifestuje kao crveni osip s papulama, zbog čega može biti nalik aknama ili rozaceji. Tačni uzroci nastanka perioralnog dermatitisa nisu uvijek jasni. Dosadašnja istraživanja su povezala nastanak ovog osipa s prethodnim korištenjem kortikosteroidnih krema na licu ili sprejeva za nos na bazi kortikosteroida. Takođe, perioralni dermatitis mogu uzrokovati agresivni hemijski sastojci u kozmetičkim proizvodima.

 

Izvor: express.hr