Bebama nikad nije dosta maženja

Prema nedavno sprovedenoj studiji, ne možete da pretjerate sa maženjem ili držanjem bebe, jer njoj nikada toga nije dosta.

Dodir je veoma važan za bebin napredak i pospješuje razvoj mozga novorođenčeta, tvrde istraživači iz Nacionalne dječje bolnice u Ohaju.

Istraživači su u okviru ove studije posmatrali 125 prijevremeno rođenih beba, koje su roditelji ili medicinsko osoblje držali i mazili duži period.

“Kada roditelji ne mogu da budu u bolnici sa svojom bebom, bolnica bi trebala da isplanira redovne seanse držanja i maženja prijevremeno rođenih beba, kako bi stimulisali njihov razvoj. Ipak, nemaju sve bolnice ovu mogućnost”, izjavila je dr Natali Mejter iz dječje bolnice u Ohaju.

Bebe koje su duže vrijeme mažene ili nošene u rukama jače reaguju na nježni dodir od beba koje nisu mažene ili nošene toliko često. Majke bi trebalo da slušaju svoj instinkt i maze svoju bebu koliko god žele, jer joj tako pomažu da se razvije.

Profesor Majkl Kobor sa Odjeljenja medicinske genetike UBC utvrdio je da se kod djece koja su imala manje fizičkog kontakta sa svojim roditeljima pojavilo lagano starenje gena. Uvjeren je da istraživanje nedvosmisleno dokazuje da djeca koju manje grle u djetinjstvu trpe veći stres, i da već oko četvrte godine imaju osjećaj niže vrijednosti.

Naučnici su otkrili i konkretnije efekte roditeljskih zagrljaja. Maženje pomaže bebama da regulišu tjelesnu temperaturu. Takođe se smanjuje stres koji bebe doživljavaju tokom dojenja.

Zagrljaj je snažan lijek protiv bolova koji se javljaju kod male djece i ima veliki uticaj na povezivanje kako majke tako i oca sa bebom.

Ako se brinete da previše grlite svoje bebe, vi ih zagrlite još jedanput, bebe će vam biti više nego zahvalne.

Izvor: Cdm