Namirnice koje čiste tijelo od toksina

Jetra je primarni za detoksikaciju i svakodnevno radi na tome da iz tijela izbaci štetne materije.

Glavni cilj njenog rada je da toksine u organizmu učini manje štetnima kako bi ih sigurno mogli izbaciti iz organizma, a u tome joj pomažu jedinjenja iz hrane koju svakodnevno konzumiramo.

Zbog nepravilne ishrane i zagađenja okoline kojima smo svakodnevno izloženi, našoj jetri bi dobro došla mala pomoć u provođenju detoksikacije. Srećom, jedan od najjednostavnijih načina da to sprovedete je konzumiranje namirnica koje obiluju hranjivim materijama. Dakle, ako želite da pomognete svojoj jetri u detoksikaciji, potrudite se da u svoju ishranu uvrstite sledeće namirnice.

Artičoke

Artičoke su mnogo više od gurmanske poslastice – one sadrže jedinjenja koja su poznata po tome što stimulišu protok žuči.

Luk

Zanimljivo je da su jedinjenja zbog kojih luk ima specifičan miris luka zapravo odgovorna za njegova detoksikacijska svojstva. Riječ je o alil sulfidima, jedinjenjima sa sumporom koja pomažu jetri u reakcijama faze 1, prvom koraku u eliminaciji toksina topljivih u mastima.

Cvekla

Betalain je jedinjenje koje cvekli daje karakterističnu tamnu boju, a pomaže jetri u sprovođenju reakcija faze 2 kojoj je cilj da omogući učinkovito izlučivanje i eliminaciju toksina iz organizma.

Hlorele

Smatra se da je hlorofil, pigment odgovoran za zelenu boju ove alge, upravo taj koji je odgovoran i za njen detoksikacijski učinak. Rezultati nekih naučnih istraživanja pokazuju da hlorele pomažu u uklanjanju dioksina, toksina iz hrane koji se povezuje s poremećajima reproduktivnog sistema, ali i s karcinomom.

Sjemenke lana

Ne smijemo zanemariti ni važnost vlakana u detoksikaciji, a sjemenke lana su jedan od odličnih izvora vlakana. One sadrže i topljiva i netopljiva vlakna koja pomažu u uklanjanju toksina. Takođe, lignani iz lana štite od toksičnih estrogena. Pokazalo se da smanjuju nivo 17 – beta estrodiola u krvi koji se povezuje s estrogen zavisnim tumorima.

Izvor: Kolektiv.me