Evo zbog čega pušači mršaju

Dim cigarete sužava krvne sudove, a to utiče na želudac. Zbog toga rijetko osjećate glad i nemate potrebu za hranom iako biste trebali jesti, a rezultat je gubitak težine.

Ukoliko ste pušač te ste primijetili gubitak tjelesne težine, nemojte misliti da vam to ide u prilog čak iako ste imali višak kilograma. Gubljenje kilaže zbog pušenja je loš znak i treba se izbjeći po svaku cijenu.

Ako pušite samo jednu ili dvije cigarete dnevno, to može dovesti do gubitka težine. Ukoliko se uz to osjećate umorno, to je znak da se tijelo iscrpljuje, kao i da dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Cigarete sadrže nikotin, hemijsko jedinjenje koje se nalazi u duvanu, zbog čega pušači postaju zavisnici. Čak iako ispušite jednu cigaretu dnevno, ona može pokvariti vaš apetit. Nikotin je taj koji smanjuje apetit i stvara sloj na jeziku zbog kojeg hrana djeluje neukusno.

Gubitak apetita znači da nećete uzimati odgovarajuće obroke, a pušači će radije ispušiti cigaretu nego nešto pojesti. Logično, to rezultira gubitkom tjelesne težine, jer organizmu nedostaju kalorije i hranljivi sastojci.

Dim cigarete sužava krvne sudove, a to utiče na želudac. Zbog toga rijetko osjećate glad i nemate potrebu za hranom iako biste trebali jesti, a rezultat je gubitak težine.

Oni koji pokušaju prestati pušiti, nerijetko se udebljaju, a postoje dva razloga. Prvi je taj što jedenjem hrane nose sa odvikavanjem od cigareta, a drugi jer se vraćaju navike normalnog unosa hrane.

Pušenje nije zdrav način da se riješite viška kilograma, jer pušači slabe svoj organizam, što dovodi do bolesti. Mršavljenje treba biti normalan i zdrav proces nakon kojeg će koža biti zategnuta i sjajna, a zdravstveni parametri normalni.

 

Izvor: klix.ba