Tehnika za odmaranje mozga: Obrišite sve informacije koje vas opterećuju

Pronašli smo jednostavnu metodu kojom ćete osloboditi prostor u mozgu i stvoriti teren za formiranje novih neuronskih mreža u njemu.

Formiranje neuronskih mreža u mozgu je neophodno kako bi se mozak razvijao, ali bitnije od toga je osloboditi se već formiranih koje nam samo odmažu. Neke nepotrebne informacije je potrebno eliminasitu kako bi mozak nastavio da se razvija i mogao da prihvata nove.

Posmatrajte mozak kao vrt u kojem umjesto voća i povrća uzgajate neuronske veze među ćelijama. Preko ovih veza se prenose seratonin i dopamin koji su odgvorni za dobro raspoloženje, dok gilijalne ćelije rade kao baštovani u mozgu i njihov zadatak je da uklanjaju korov i štetočine koje se formiraju, tj. sve nepotrebne informacije i neuronske veze. Čestice koje su zadužene za eliminisanje svog otpada iz mozga su dobile naziv mikroglije.

Osnovno pitanje je kako prepoznati koje informacije treba eliminisati, a koje zadržati?

Naučnici su tek počeli da pristupaju ovoj misteriji, ali informacije do kojih su došli su da su one informacije ili neuronse veze koje više nemaju nikakvu korist za nas označene posebnim proteinima C1k.

Kada mikroglije primijete takav trag, vežu se za ovaj protein i razbijaju postojeći „most“. Kao rezultat, mozak postaje rasterećeniji i pravi se prostor za usvajanje novih informacija.

Kako se zapravo mozak oslobađa svih tih nepotrebnih informacija?

San je od presudne važnosti, jer se u toku njega ćelije regenerišu.

Da li ste ikada imali osjećaj da vam je mozak zatrpan velikom količinom informacija? Da bi te informacije postale neuronske mreže, mozak se mora osloboditi prethodno stvorenih, suvišnih. Ovaj proces se odvija tokom spavanja.

Kada spavamo, rad moždanih ćelija se smanji za gotovo 60%, a to je idealna prilika da se filtrira sve nepotrebno “smeće” iz mozga.

Spavanje između 10 i 20 minuta dnevno poboljšava kognitivne funkcije, pa ga naučici preporučuju.

Ono o čemu često mislimo dok smo budni u toku sna se filtrira u mozak i stvori neuronsku mrežu. Kako biste bili mirniji, fokusirajte se na pozitivna dešavanja. Neka objekat vaših misli bude nešto pozitivno svakog dana. Ne zadržavajte se na onome što vas sprečava da idete naprijed. Umjesto toga razmislite o svim stvarima koje vas čine boljim.

Očistite um, usmjerite svu njegovu energiju na ono što će vam biti od koristi. Mozak treba mudro koristiti.

Izvor: CdM