Bake su posebne u našim životima

Za psihološku povezanost sa bakom po majci postoji posebno naučno objašnjenje.

Prema onome što znamo o genetici, bake i deke prosječno dijele 25 odsto DNK sa svojim unucima. Nasljeđujemo gene i od muških i od ženskih roditelja s obje strane. Ali, naučnici tvrde da bake po majci imaju veći uticaj na potomstvo, odnosno da postoje bitne razlike.

Jedna od teorija tvrdi da se razlike u načinu na koji su bake po majci povezane s unucima može objasniti vezom X-hromozoma. Naime, bake po majci prenose jedan od svojih X hromozoma jednako na unuke i unučice, dok bake po ocu prenose jedan od svojih X-hromozoma samo na djevojčice, ne i dječake.

Zbog toga su bake po ocu X hromozom 50 povezane sa svojim unukama, ali nema te veze s muškim potomstvom.

Druga teorija sugeriše da takozvana 'očinska neizvjesnost' može dosta uticati na podsticaj deka i baka da se brinu za unuke. Ta sintagma podrazumijeva da muški članovi porodice možda nisu uvijek sigurni da odgajaju svoju djecu, jer je ne rađaju sami.

Dugoročno gledano, to može umanjiti angažman rođaka s očeve strane, uključujući i bake, u brižljivom ponašanju prema potomstvu. U isto vrijeme, žena je uvijek sigurna da je rodila svoje dete, što čini da je veza po njenoj strani puno jača i prenosi se na druge generacije, prenosi portal Bright Side.

Tu teoriju je razvio čileanski romanopisac, esejista i dramatičar Alehandro Jodorovski. On ističe da smo od svih baka i deka najuže povezani baš s bakom po majci.

Prema njegovoj teoriji, naši geni mogu 'preskočiti' generaciju, tako da se prenose od bake i deka na nas, što se može dokazati činjenicom da mnogi više liče na baku i deku, nego na roditelje.

Jodorovski vjeruje da majke, osim biološkog materijala, prenose emocije na svoje ćerke, koje će ih kasnije prenijeti na svoju djecu.

Naravno, svi smo različiti i živimo u različitim porodičnim okolnostima, s različitim vezama i odnosima, pa se svim ovim teorijama, zapravo, možda najbolje i ne opterećivati.

Ukratko: uživajte u sjećanjima na ljubav kojom su vas okruživali djedovi i bake, bez obzira na to čiji su roditelji.

Izvor: Kolektiv.me