Tri mjeseca bez unosa kafe : Evo kakav efekat bi ta odluka imala na izgled vaše kože!

Nekima utjeha i zadovoljstvo, drugima način da se razbude i podignu nivo energije, kafa često stvara neku vrstu zavisnosti. U nastavku otkrijte kako nepijenje kafe u dužem vremenskom periodu djeluje na poboljšanje kvaliteta kože.

Ali Lembo, urednica magazina Insider, riješila je da se upusti u avanturu – 3 mjeseca bez kafe. Nju je zamijenila čajem, a sve sa ciljem da smanji unos kofeina. Da bi postigla što bolji efekat, izbjegavala je dodavanje šećera i mlijeka. Promjena je bila zadivljujuća, energija je počela bolje da kruži kroz tijelo, bila je odlično raspoložena, a ono što joj se posebno dopalo, jeste izgled kože.

Ali nedvosmisleno poručuje da je napravila pravi potez. Lice je zablistalo, a bubuljice su nestale. Ten je poprimio svjež izgled, a ona je odmah zaključila zašto je to tako. Kafa, sama ili u kombinaciji sa mlijekom isušuje kožu i podstiče da epiderm brže stari. Sa druge strane, ispijanje čaja utiče da ona bude hidrirana. Takođe, manje su mogućnosti za nastanak upala, a gubitak kolagena se smanjuju.

Stručnjaci se slažu da kafa ne utiče nužno na nastanak bubuljica, ali djeluje na nivou kortizola, hormona stresa, kao i na insulin. Rezultati jednog istraživanja su pokazali da se kod ispitanika koji su popili šoljicu kafe prije nekog stresnog iskustva, nivo kortizola povećao za čak 211 procenata, u poređenju sa onima koji to nijesu uradili. Drugim riječima, kafa lako podiže nivo stresa, što dovodi do bržeg rada insulina, a to su loše vijesti za osobe koje su sklone aknama. S obzirom na to da ovaj topli crni napitak u sebi sadrži antioksidanse, koji blagotvorno djeluju na organizam, zaključak je da kafu ipak treba konzumirati, ali u granicama normale.

Izvor: Kolektiv.me