Bol u vratu: Ima li stvarno veze sa "lošim držanjem"?

Snažni vratni mišići, svakodnevna, makar i kratka vježba, čak i svakodnevno hodanje, dokazano štite od pojave bolova u vratu

Ako patite od bolova u vratnom dijelu kičme, nijeste jedini. Oni su jedan su od vodećih uzroka invalidnosti u svim zemljama svijeta, a u posljednjih 25 godina uočen je njihov značajan porast među ljudima različitih godina.

I dok se većina epizoda bolova u vratnoj kičmi najčešće poboljša u roku od nekoliko mjeseci, polovina do tri četvrtine osoba koje od njih pate u budućnosti će doživjeti više ponovljenih epizoda, piše Hina.

Često se kaže da postoje "dobar i loš položaj" tijela i da određeni položaji pogoršavaju bolove u vratu, ali takvo vjerovanje nije potkrijepljeno naučnim dokazima, kaže Christian Worsfold, gostujući predavač fizioterapije na Sveučilištu Hertfordshire. Istraživanja ukazuju na to da je pojava bolova u vratnoj kičmi češće posljedica lošeg sna, nedovoljne tjelesne aktivnosti i izloženosti povećanom stresu.

Dakle, uprkos nastojanjima stručnjaka da utiču na to da se držite ispravno i uspravno uz pomoć raznih "ergonomskih" stolica, stolova, tastatura i ostalih sprava, dovoljno sna, redovne vježbe i što manje stresa djelotvorniji su za ublažavanje i sprečavanje pojave bolova u vratu.

Mit o dobrom držanju

Nedavno istraživanje urađeno na primjeru više od 1000 tinejdžera nije pokazalo statistički značajnu povezanost između ispravnog držanja i bolova u vratnom dijelu kičme, uprkos postojanju nekih podgrupa, na primjer onih koji su sjedjeli pogrbljeni ili onih drugih koji su sjedili uspravno.

Ljudi, naime, sjede u položajima koji se razlikuju od osobe do osobe, ali čini se da to nema nikakve veze s bolovima u vratu. Studija je pokazala da "držanje" adolescenata ima više veze s njihovim raspoloženjem.

U više raznih istraživanja stručnjaci su pratili grupe ljudi koji ne osjećaju bolove u vratu i grupe koje ih osjećaju povremeno. Kod nekih učesnika studije razvili su se bolovi u vratu koje su naučnici pažljivo izučili. Otkrili su da osobe koje su se žalile na bolove u vratnoj kičmi rade na zahtjevnim i napornim poslovima, te da spavaju malo i nekvalitetno. Takođe su bili manje fizički aktivni i skloniji depresiji. Njihov je organizam bio pod većim stresom zbog čega su u vratnim mišićima osjećali neprestanu napetost.

Naučnici su ustanovili da su čak i među djecom od devet godina simptomi poput umora i teškoća sa spavanjem praćenim glavoboljama, bolovima u stomaku i sniženim raspoloženjem predstavljali faktore rizika za pojavu bolova u vratnoj kičmi. Djeca su praćena u četvorogodišnjem razdoblju, piše ScienceAlert.

Kvalitetan san, vježbanje i opuštanje

Snažni vratni mišići, svakodnevna, makar i kratka vježba, čak i svakodnevno hodanje, dokazano štite od pojave bolova u vratu. Sve to, uz kvalitetan san, fizičku aktivnost i manju izloženost stresu moglo bi odagnati vaše probleme i spriječiti bol.

Za stolom sjedite onako kako vam najbolje odgovara, ne zadržavajte se duže vrijeme u istome položaju, promijenite ga, jer je to jedna od ključnih stvari da biste izbjegli grčeve u vratnom dijelu. Ako ipak osjetite bolove, pokušajte da odete na spavanje ranije, nastojte da se opustite.

"I posljednje, ali ne manje važno, prestanite da se opterećujete načinom na koji sjedite ili hodate jer nauka, čini se, nema čvrstih dokaza za fenomen nazvan 'loše držanje', kaže Christian Worsfold.

Izvor: Vijesti.me