Hrana koja čuva naš MOZAK: Iznenadiće VAS o kojih ŠEST namirnica je RIJEČ!

Kad čujemo da je nešto jako zdravo za naš organizam, često nam je prva asocijacija bezokusna i nemasna hrana. No, ovaj put smo se iznenadili otkrivši da su nama omiljene namirnice zapravo pravi booster za naš mozak.

Šumsko voće

PR Akademije za nutricionizam i dijetalnu prehranu, Ginger Hultin, izjavila je da je velika studija otkrila kako su žene koje jedu spomenute namirnice imale sporiji pad kognitivnih funkcija. Ove bobice posebno su bogate antocijaninima - antioksidansima, koji mogu preći krvno-moždanu barijeru i potencijalno pozitivno uticati na područja mozga povezana s učenjem i pamćenjem. Razlog ovih pozitivnih rezultata može se kriti upravo u antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima bobica. Veličina porcija korištena u studiji iznosila je samo pola šoljice bobica, a izgleda da dnevna konzumacija daje najbolje rezultate.

Tamna čokolada

Ako ni vi ne možeš zamisliti dan bez kockice čokolade, serviramo vam najbolju vijest koju ste danas čuli! Nekoliko studija pokazalo je da zdrave poslastice pomažu u jačanju našeg mozga, kognitivnih funkcija, smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju performans u aktivnostima koje zahtijevaju korišćenje memorije. Jedno je istraživanje pokazalo da epikatehin, flavanol koji se nalazi u kakau, čaju, bobicama i drugom voću, donosi kognitivne koristi našem mozgu - naročito u zadacima koji uključuju pamćenje, izvršnu funkciju i brzinu obrade informacija.

Riba

Naš mozak treba puno omega-3 masnih kisjelina kako bi ostao zdrav. Zato su ribe bogate tim masnoćama, poput sardina, tune i lososa, jako dobar izbor. One opskrbljuju mozak EPA i DHA masnim kisjelinama, što je za njegov rad ključno budući da je to najmasniji organ u našem tijelu. Deficit ovih omega-3 masnih kisjelina u nekim je istraživanjima povezan s neurodegenerativnim poremećajima, ali je na tom području potrebno sprovesti još studija.

Jaja

Holesterol u jajima godinama je predmet mnogih rasprava, ali ono što je sada sigurno jest to da nam jedno jaje dnevno može donijeti velike benefite. Ako je suditi prema finskom istraživanju, konzumacija jaja može pojačati snagu mozga, a veliku zaslugu u tome ima holin - hranjivi sastojak koji pomaže u prenošenju signala između živčanih stanica. Istraživanje je takođe pokazalo da ako često jedete jaja, time možete smanjiti rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.

Vino

Naučnk Gordon Shepherd, sa univerziteta Yale, tvrdi da pijenje vina zahvata više radnih dielova mozga od bilo koje druge ljudske aktivnosti. Shepherd kaže da se sve svodi na ukus jer proces kušanja vina, koji aktivira mišiće jezika i receptora okusa, uključuje veći rad mozga nego slušanje muzike ili čak rješavanje matematičkog problema. U jednom su istraživanju ljudi konzumirali hranu bogatu flavonoidima; vino, čokolada ili čaj, te su poslije imali bolje rezultate na kognitivnim testovima od onih koji nisu. Naravno, radilo se o čaši vina dnevno pa nemojte pretjerivati!

Orasi

Mnogi su orašasti plodovi dobri za zdravlje mozga, ali orasi su naročito korisni jer predstavljaju odličan izvor omega-3 masnih kisjelina. Konzumacija orašastih plodova povezana je s poboljšanim kognitivnim performansama kod odraslih i zato ih svakako trebate uvrstiti u svoj dnevni ili nedjeljni jelovnik!

Naravno, prilikom konzumacije ovih namirnica nemoj pretjerati s kalorijskim unosom jer je najzdravija ishrana ona koja je uravnotežena.

 Izvor: Kolektiv.me