Rolat sa bananama

Sastojci:

– 6 jaja

– 6 kašika šećera

– 6 kašika brašna

– 2 kašike kakaa u prahu

– 2 kašike ulja

Nadjev:

– 3 jaja

– 10 kašika šećera

– 60 gr čokolade za kuvanje

– 200 gr margarina

– 1 vanil šećer

– 1 sok od limuna

– 4 banane

Priprema:

Za koricu umutiti 6 bjelanaca, sa 6 kašika šećera, mutiti dok se šećer ne otopi i dobije gust šam, dodati žumanca, dvije kašike ulja, kakao prah i brašno. Sve polako sjediniti.

Na pleh od rerne staviti pek papir i premazati ga puterom da se ne bi lijepila korica. Sipati smjesu i peći oko 12 minuta na 180 stepeni.

Izvaditi i zajedno sa papirom staviti na krpu i uviti rolat. Nije potrebno vlažiti krpu, samo polagano zarolati.

Za nadjev umutiti tri cijela jaja sa 10 kašika šećera i kuvati na pari nekih 10 minuta. Dodati čokoladu i miješati da se otopi. Ostaviti da se prohladi.

Za to vrijeme pjenasto umutiti 200 gr margarina i dodati ohlađen fil. Odvojiti dvije, tri kašike da bi se rolat premazao okolo. Razviti rolat i premazati ga nadjevom.

Banane poprskati sokom od limuna. Po dužim ivicama korice poređati po dvije banane i lagano zarolati jednu stranu prema drugoj do sredine, malo pritegnuti da bi se korice spojile na sredini. Premazati rolat ostatkom fila.

Otopiti 200 ml slatke pavlake do ključanja, dodati izlomljene 200 gr čokolade, ostaviti pet minuta da se otopi i dobro izmiješati.

Ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi i još toliko u frižideru da se stegne. Nakon toga izvaditi iz frižidera i umutiti mikserom. Premazati rolat ili staviti u dresir kesu i dekorisati… Ostaviti na par sati da se dobro ohladi i služiti.

Izvor: Cdm