Okupajte bebu bez puno muke

Obavezno pripremite sve što vam je potrebno prije nego što pokvasite bebu.

Kupanje bebe roditeljima se može činiti kao vrlo zahtjevan zadatak, s mnogo pravila i redoslijeda koje treba poštovati. Neki se plaše da će povrijediti novorođenče, pa ga zbog toga ne operu dobro, što može dovesti do problema s kožom i do tjemenjače, koja se u najvećem broju slučajeva javlja kada se bebi glavica ne opere kako treba.

Ali, nema razloga da brinete jer ćete već nakon nekoliko puta postati pravi ekspert za kupanje. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako da ovu obavezu pretvorite u igru i zadovoljstvo, i za vas i za bebu.

- Prije kupanja operite kadicu. Mnogi pedijatri predlažu da kupite "kupka" - malo postolje koje omogućava da beba leži u kadi, a da vama ruke budu slobodne. Bebu smijete pokvasiti cijelu kada otpadne pupak, a to je obično sedam dana po rođenju.

- Temperaturu vode provjerite podlakticom ili termometrom. Temperatura ne bi trebala biti veća od 37 stepeni, a dubina vode oko pet centimetara. Bebu kupajte tamo gdje vam je najpraktičnije.

- Obavezno pripremite sve što vam je potrebno prije nego što pokvasite bebu. Pri ruci vam trebaju biti sapun ili kupka, krema, pelene, peškir, češalj, štapići za uši, tuferi od vate, AD kapi, čista odjeća. Ako radite vježbice s bebom, odradite ih prije kupanja.

- Beba pokvasite nježnim pokretima po tijelu i polako spusti u kadu. Pričajte s njom, kao i kada je presvlačite, jer će joj to kupanje učiniti prijatnijim, iako se bebe uglavnom vole kupati.

- Dijete uvijek kupajte od glave pa naniže i koristite pamučnu pelenicu da biste joj oprali prevoje. Ne vraćajte se na dijelove tijela koje ste oprali i koristite kozmetiku koju vam preporuče doktor ili babica.

- Obratite pažnju da dobro operete kosicu i nemojte se plašiti da ćete povrijediti bebu. One su mnogo jače i izdržljivije nego što se vama to čini, a ukoliko koža glave ne bude dobro oprana, to će sigurno izazvati tjemenjaču.

- Kada je beba okupana, umotajte je u pamučni peškir, a najpraktičniji su oni s kapuljačom. Umjesto da bebu trljate, osušite je nježnim tapkanjem po koži.

- Pokušajte bebu kupati uvijek u isto vrijeme, jer bebe vole rutinu.

Mišljenja pedijatara su različita po pitanju toga koliko često bebu treba kupati. Neko će vam reći da je dovoljno dva-tri puta sedmično, a neko da novorođenče treba kupati svakog dana.

Ali, ono što je sigurno je da će beba slađe i ljepše spavati kada je okupana, jer pored toga što joj je prijatnije, kupanje je i prilično veliki izazov za nju, koji joj oduzima dosta energije.

Izvor: Ekskluziva.ba