Psiholozi kažu da u ovim profesijama ima najviše psihopata

Lista zanimanja koje bi mogle da se povežu sa psihopatama, a koju je napravio Kevin Daton, psiholog sa Univerziteta Oksford, prilično je dugačka.

A nastala je kao rezultat njegovog dugogodišnjeg istraživanja o tome kako funkcioniše mozak ljudi sa psihopatskim poremećajem. Evo do kakvih zaključaka je došao..

Advokati

Mnogi iz ove struke su skloni laganju i prevarama, a pritom su opsjednuti profitom, što ih čini potencijalnim psihopatama - tvrdi Daton.

Novinari i javne ličnosti

Viđati svoje ime u novinama i svoje lice na televiziji na dnevnoj bazi je dovoljno da pretvori i najskromnijeg čovjeka u pravog narcisoida, a to je osnova za razvoj patologije.

Hirurzi

Ljekari i medicinske sestre su na listi zanimanja sa najmanje psihopata, ali među hirurzima ih ima i te kako. Mnogi od njih su napadni, nasilni i veoma egocentrični. Dakle, posjeduju sve “poželjne” osobine.

Policajci

Vjerovatnoća porodice policajaca da dožive nasilje je dva do četiri puta veća u odnosu na sve druge - navodi Daton kao argument o predispozicijama pripadnika ove struke za psihičke poremećaje.

Kuvari

Oni su opsjednuti sobom a nesigurni, rade mnogo za malo para, sujetni su i osjetljivi na svaku kritiku, zbog čega se lako izvrgnu u psihopate.

Prodavci

Superiorni “performansi” prodavaca su povezani sa višim nivoom narcizma, sociopatije i kognitivne empatije. Oni su skloni da iskoriste sistem u kojem rade.

Izvor: Kolektiv.me