Greške koje pravite kada nanosite parfem

Parfemi traju mnogo kraće nego što dame misle, a kupuju velika pakovanja misleći da su time uštedjele. Većina se parfemiše na pogrešan način i na pogrešnim mjestima. 

Dobitnik mnogobrojnih nagrada, francuski dizajner parfema Francis Kurkdjian, otkrio je nekoliko najvećih grešaka koje žene rade kod kupovine i nanošenja parfema.

NEMOJTE TRLjATI ZGLOBOVE

Većina žena stavlja parfem prvo na zglobove ruku, zatim ga protrlja i onda nanosi na vrat, upravo ovo je velika greška.

“Trljanjem ruku koža se zagrijava i proizvodi enzime koji mogu promijeniti miris parfema”, objašnjava Kurkdjian.

Najviše i najniže note mirisa se mijenjanju ovim činom i parfem više nije “uočljiv” i opojan. Kako bi parfem mirisao identično kao iz bočice, potrebno ga je jednom pošpricati i ostaviti da se osuši.

NE DRŽITE PARFEM U KUPATILU 

Parfemi su jako osjetljivi na uslove u kojima se nalaze, a nagle promjene temperature u kupatilupre, za vrijeme i poslije tuširanja utiču na promjenu mirisa.

Toplina potiče hemijske reakcije unutar organskih sastojaka parfema i rezultira promjenom ili gubitkom mirisa. Najbolji način za čuvanje parfema je u originalnoj ambalaži na sobnoj temperaturi.

BIRAJTE MANjA PAKOVANjA

Ako ste dovoljno srećni da imate različite parfeme ili ne koristite svoj omiljeni parfem svaki dan, s vremenom će kiseonik početi da utiče na raspad molekula u parfemu što veoma utiče na miris.

Tipična bočica ima rok trajanja od tri mjeseca, pa ako ne koristite parfem na dnevnoj bazi, najbolje je da kupite manje pakovanje. Ako već imate velika pakovanja parfema, najbolje ih je čuvati u frižideru kako biste što više produžili rok trajanja.

PARFEMI S POTPUNO PRIRODNIM SASTOJCIMA NISU BOLjI OD DJELIMIČNO SINTETIČKIH

Ideja prirodnog parfema zvuči jako primamljivo, ali miris bi vas mogao razočarati. Musk, najpopularniji sastojak svih parfema, koji se dobija od životinja, mora sintetički da se proizvede.

Drugi popularni mirisi, kao na primjer božur, frezija ili ljiljan ne mogu da se dobijuprirodnim putem jer ne oslobađaju dovoljno aroma.

Kurkdjian smatra da je idealna formula mješavina eteričnih ulja, apsoluta (prirodnih koncentrisanih, veoma aromatičnih, uljanih biljnih ekstrakata) i sintetičkih sastojaka.

Izvor: 24sata.hr / novosti.rs